Gazdaság

Matolcsy György: A pénz jövője – a jövő pénze

A pénz jövőjéről szóló új könyvében Eswar Prasad bemutatja a jegybankárok minden tervét, álmát és félelmét - hívta fel a figyelmet Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke, Eswar Prasad „The Future of Money: How the Digital Revolution is Transforming Currencies and Finance” (A pénz jövője: a devizákat és pénzügyeket átformáló digitális forradalom) című könyvére írt reakciójában, az mnb.hu oldalon.

Matolcsy György: A pénz jövője – a jövő pénze
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke
Fotó: MTI/Illyés Tibor

A jegybankelnök hozzátette: 1996 óta néhány igazán ijesztő dilemmával szembesülünk. A pénz létrehozásának tradicionális módját először az internet elterjedése forgatta fel. A dilemmáink 2021 óta még súlyosabbak és mélyebbek lettek, amikor is egy új pénzügyi világrend, sőt valójában kettő: egy nyugati és egy keleti kezdett kialakulni.

A főbb dilemmák közül persze a digitális jegybankpénz (CBDC) áll a gondolataink középpontjában. Mindannyian – jegybankárok, kereskedelmi bankárok, törvényhozók, kormányok, fintech-cégek, kriptodeviza-kerekedők és az ügyfelek is – a pénzteremtés decentralizációjának és a magánkezelésben lévő fizetési rendszerek biztonságának helyes kombinációját keressük.

Pontosan ez az, amit a CBDC-k nyújthatnak azáltal, hogy védőhálót kínálnak minden magánszereplő által kezelt tranzakció számára. A digitális jegybankpénz bevezetésével tovább erősíthetjük a pénzügyi inklúziót, javíthatjuk a monetáris politikai transzmissziót, biztosíthatjuk a határokon átnyúló pénzforgalmat, sőt még az adóelkerülést és korrupciót is leküzdhetjük. Nem kell megkerülni a bankokat; ellenkezőleg: ez a központi bankok, a tradicionális bankok/pénzügyi intézmények és a régi rendszert felváltó új pénzügyi világ szereplőinek „3.0 verziójú” rendszere lenne.

Összességében a jövő pénze egybeesik a pénz jövőjével. Az eredmény pedig a szabadság és biztonság fúziója lesz a pénzügyi rendszereinkben.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom