Gazdaság

Hazánk jövője elválaszthatatlan a magyar vidék jövőjétől

Az ország számíthat az agráriumra

Az elmúlt két év eseményei bebizonyították, az ország számíthat az agráriumra, amely stratégiai ágazattá vált – jelentette ki szombaton Farkas Sándor, az Agrárminiszté­rium parlamenti államtitkára az Előzzük meg az elsivatagosodást a Homokhátságon című konferencián, Mórahalmon.

Hazánk jövője elválaszthatatlan a magyar vidék jövőjétől
Farkas Sándor
Fotó: MH

Az elmúlt tíz évben jelentős előrelépést sikerült elérni a hatékonyság javításában, a magyar mezőgazdaság területi termelékenysége 2010 és 2021 között 161 százalékkal bővült. Az államtitkár rámutatott, a fejlődéshez szükség volt a gazdálkodók támogatására is. Csak a közvetlen támogatások keretében évente több mint 435 milliárd forintnyi kifizetésben részesülnek a termelők.

A jelenlegi, 2027-ig tartó uniós költségvetési ciklusban a nyolcvanszázalékos nemzeti kiegészítő forrással együtt 4265 milliárd forint áll rendelkezésre vidékfejlesztésre. Az elmúlt években hozott kormányzati intézkedések közül az államtitkár kiemelte a gazdálkodók, agrárvállalkozások, a családi vállalkozók mérettől független támogatását, az osztatlan közös földtulajdon rendezését, a generációváltás elősegítését. Magyarország jövője elválaszthatatlan a magyar vidék jövőjétől – hangoztatta Farkas Sándor.

Kapcsolódó írásaink

A magyar mezőgazdaság egyre jobban teljesít

ĀFarkas Sándor: A vidéki élet megerősödése, felzárkóztatása, a vidéki vállalkozások és családok segítése elkerülhetetlen, hiszen ott állítják elő az alapvető élelmiszerek 99 százalékát