Gazdaság

Januárban a vállalkozások adtak lendületet az iparnak

Az ipari termelés jelentős, 8,9 százalékos januári bővülésében fontos szerepe volt annak, hogy elkezdtek termőre fordulni azok a vállalati beruházások, amelyekhez a kormány közel 2000 milliárd forint támogatást biztosított a koronavírus-válság időszakában - közölte György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára a legfrissebb statisztikai adatokat kommentálva.

Januárban a vállalkozások adtak lendületet az iparnak
A járműgyártás hathavi csökkenés után az év első hónapjában újra növekedni tudott
Fotó: MH

A KSH pénteki közlése szerint 2022. januárban az ipari termelés volumene 8,9 százalékkal, meghaladta az egy évvel korábbit, míg havi alapon 1,9 százalékkal emelkedett. A bővüléshez a feldolgozóipari alágak többsége hozzájárult.

György László rámutatott: bár a globális félvezetőhiány, az energiaárak világpiaci növekedése, valamint az alapanyagok beszerzési nehézségei továbbra is kihívást jelentenek az ipari szereplők számára, a járműgyártás hathavi csökkenés után az év első hónapjában újra növekedni tudott.

A januári dinamikus növekedés eredményeként a magyar ipar teljesítménye már 4,1 százalékkal meghaladja a válság előtti szintet. A 2010 óta folytatott, adócsökkentésekre és beruházás-ösztönzésre épülő gazdaság- és iparpolitikának köszönhetően az ipari termelés 12 év alatt közel 53 százalékkal bővült, ami négyszer gyorsabb növekedési ütemet jelent az EU-átlagnál - hangsúlyozta az államtitkár.

Elemzők: Az ipar kimagasló teljesítménye a háború miatt aligha fenntartható

A legvérmesebb várakozásokat is felülmúlta a magyar ipar januári teljesítménye, amely azonban aligha fenntartható, hiszen a kilátásokat beárnyékolják az ukrajnai háború egyelőre beláthatatlan következményei - állapították meg a legfrissebb adatokat kommentálva elemzők pénteken.  

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője kommentárjában megállapította: rendkívül erősen kezdte az évet a magyar ipar. A januárban mért növekedés felülmúlta a várakozásokat. A  januári jó teljesítményben rendkívül nagy szerepet játszik az autógyártás.

Az év első másfél hónapjában arról szóltak a hírek is, hogy lassan, de bizonyosan enyhül az alkatrészhiány, ennek azonban egy csapásra véget vetett a háború - jegyezte meg. Az ukrajnai gyártóüzemek leállásával Európában egyre több autógyár jelzi, hogy kezd kifogyni azokból az alkatrészekből, amelyek nem kapnak pótlást az ukrajnai üzemekből. Eközben az európai beszerzések egy jelentős része Oroszországot is érinti, itt főleg alumínium, nikkel és palládium hiány alakulhat ki. Ez tovább fékezi majd az ipari termelés kapacitásait szerte Európában - tette hozzá.

Fenntarthatatlanná vált tehát a januári jó teljesítmény. A következő hónapok legfőbb kérdése az lesz, hogy lesz-e hasonló mértékű ipari leállás, mint a koronavírus-válság mélypontján - vélekedett az elemző, megjegyezve: akkor a kilábalási potenciál viszonylag magas volt, hiszen a korlátozások feloldásával a gyárak visszatérhettek a termeléshez, volt az újrainduláshoz elegendő alkatrész, munka és tőke. A háború során a globális értékláncba is integrált Ukrajnát azonban elhagyta a munkaerő jelentős része, a tőkét megsemmisíti a háború, így az alkatrészek utánpótlása még hosszabb időbe telhet. Az ipar idei teljesítménye tehát megjósolhatatlan, de egyértelműen egy újabb nehéz év elé néz - összegezte Virovácz Péter.

Suppan Gergely András, a Takarékbank vezető elemzője is azzal kezdte kommentárját, hogy minden várakozást felülmúlt az ipar januári teljesítménye. Az ipari termelés 2020 októberéig teljesen kilábalt a járvány okozta válságból, a további lendületes növekedést azonban a chiphiány fékezte, így a járvány előtti szint közelében, azt kissé meghaladó mértékben ingadozott az ipari termelés, ahonnan januárban kisebb lenületet vett - tette hozzá.

A következő hónapokban újra növekedési pályára állhatna az ipari termelés, azonban az orosz-ukrán háború számos kockázatot jelenthet. Az Audi - a VW konszern más tagjaihoz hasonlóan - már bejelentette, hogy ukrán beszállítói problémák miatt vissza kell fognia a termelést, és az ipar többi részére is egyelőre beláthatatlanok a következmények. A háborús pusztítás, a szankciók, az orosz vásárlóerő várható zuhanása szintén beárnyékolja a kilátásokat.

A beszállótói láncok szakadozása továbbra is jelentős kockázatot jelenthet, csakúgy, mint számos nyersanyag és az energia árainak elszállása, aminek következménye más ágazatokban, így például a műtrágya, alumínium gyártásban is leállásokat okozhat. Ugyanakkor továbbra is élénkítheti az ipart az elhalasztott kereslet megjelenése, valamint a készletek feltöltése is, így az év során átmeneti megingások mellett fokozatos élénkülésre számít a Takarékbank elemzője az ipari termelésben, amit új kapacitások várható üzembe helyezése is támogathat.

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője is méltatta, hogy az ipari termelési növekedése az egyébként nem alacsony várakozásokat is meghaladta. Az emelkedést egyrészt segítette a gyenge bázis, másrészt a járműgyártás teljesítménye, az hogy valamennyire enyhülhettek az ellátási zavarok, a chiphiány. Harmadrészt a jelek szerint a téli leállások a tavalyinál rövidebbek voltak, így a termelés jobban tudott folyni. A januári adat alapján az ipar pozitívan tud hozzájárulni az első negyedévben a gazdasági növekedéshez, illetve növekedési hozzájárulása az év egészében is kedvezően alakulhat - tette hozzá.

Ugyanakkor a kockázatok között megjelenik az orosz-ukrán háború és az ennek nyomán fellépő keresletingadozás, a szállítási nehézségek vagy ismételten az ellátási láncok szakadozása. Kérdés, hogy a nemzetközi nagyvállalatok az újabb krízis nyomán napirendre tűzik-e az ellátási láncok rövidítését, hiszen jól látható, hogy bár ez nyilvánvalóan drágítja a termelést, de a folyamatos ellátási bizonytalanságok nemcsak az árak emelkedését váltják ki, hanem a termelést önmagát is veszélyeztetik - jegyezte meg Regős Gábor.