Gazdaság

A kormány támogatja az aktív életmódot

Idén 2,5 milliárd forintért épülnek a mozgást segítő infrastruktúra-elemek a településeken, ezzel is hozzájárulnak ahhoz, hogy többet sportoljanak az emberek

Az Aktív Települések Programban idén 1,250 milliárd forint támogatást biztosítottak bringaparkok, futópályák, mászótermek, valamint görparkok és műanyag sítanpályák kialakításához – mondta Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos tegnap Budapesten.

A kormány támogatja az aktív életmódot
A beruházással hosszú távon gondoskodnak a futópályák fenntartásáról
Fotó: MH

Az egyes fejlesztésekhez ötvenszázalékos arányban igényelhető támogatás, kivéve a sítanpályákat, amelyeknél a támogatás mértéke harminc százalék, ugyanis ezek bevételt termelnek – tájékoztatott a kormánybiztos. Hozzátette: idén a településeken 2,5 milliárd forintért épülnek a mozgást segítő infrastruktúra-elemek. Révész Máriusz kitért a tavaly indult műjégpályaprogramra is, amelyet idén is kiírtak 220 millió forintos keretösszeggel. Közölte: bízik abban, hogy ezzel hozzá tudtak járulni ahhoz, hogy Magyarország egy jobb és élhetőbb országgá váljon, ahol az emberek többet mozognak.

Tóth András, a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség projektvezetője elmondta: idén már hatféle kerékpáros pályatípusra lehetett támogatást igényelni.

Péter Attila, a Szabadidősport-eseményszervezők Országos Szövetségének elnöke azt emelte ki, hogy a futókörökre kidolgozott szabályok szerint nyerik el a támogatást az önkormányzatok, így vállalniuk kell, hogy azok ingyenesek lesznek, és hosszú távon gondoskodnak fenntartásukról.

Kandrács Ildikó, a Magyar Hegy- és Sportmászószövetség elnöke elmondta: az elmúlt időszakban több mint negyven mászótermet, illetve mászófalat sikerült fejleszteni, idén tizenhat helyszín kapott ilyen jellegű támogatást – tette hozzá.

Egri Katalin, a Síoktatók Magyarországi Szövetségének elnöke közölte, először tavaly lehetett sítanpályák létrehozásához támogatást igényelni, akkor három pályázó nyert, idén pedig négyen részesülnek a támogatásban.

Takács Kiss Márta, a Magyar Országos Görkorcsolya- és Gördeszkaszövetség elnökségi tagja elmondta, hogy az eddig nyertes pályázatokból tavaly év végén és idén év elején kettő már megépült Szegeden és Hajdúböszörményben, idén további kilenc pálya átadása várható.

Kapcsolódó írásaink