Gazdaság

Egyre több szociális szövetkezet használhatja a Magyar Termék védjegyeket

Országszerte 17 szociális szövetkezet kínálhatja 120 féle portékáját Magyar Termék vagy Hazai Termék védjeggyel, ugyanennyi különböző árucikk vár arra, hogy hazai és ellenőrzött eredetét igazolják - jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

Egyre több szociális szövetkezet használhatja a Magyar Termék védjegyeket
Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára
Fotó: MH

Bodó Sándor hozzátette, az elismerés megkönnyíti a termékek értékesítését, ezzel javíthatja a szövetkezetek termelékenységét, erősítheti versenyképességüket.

A minisztérium szombati közleménye szerint a kormány kiemelten támogatja a közfoglalkoztatás alapjain szerveződő szociális szövetkezetek foglalkoztatási képességének növelését, önfenntartó piaci szereplővé válását.

A jellemzően vidéki mikrovállalkozások 5-10 főnek biztosítanak kenyérkeresetet. A szövetkezetek elősegítik a hátrányos helyzetű munkavállalók és a közfoglalkoztatottak munkaerőpiaci integrációját, új munkahelyek létrehozását - ismertette az ITM.

Mint írták, a Magyar Termék védjegyek használatához szigorú követelményeknek kell eleget tenni: a felhasznált alapanyagoknak kevés kivétellel Magyarországról kell származniuk, a feldolgozás minden lépésének idehaza kell megtörténnie.

A szociális szövetkezetek készítményei már korábban rendelkeztek a forgalomba hozási engedélyekkel, a tanúsítványokhoz így csak némi finomhangolást kellett végrehajtani. Friss kutatások szerint az áruk eredetét megnéző megkérdezettek több mint 95 százaléka ismeri a Magyar Termék védjegyeket, 88 százaléka pedig már vásárolt is ilyen jelölésű terméket. A válaszadók 71 százaléka a többi terméknél megbízhatóbb forrásból származónak tartja a védjegyes árut, azért akár 10 százalékos felárat is hajlandó fizetni - közölte az tárca.

„Az eddigi nyertesek hagyományos recept alapján, tartósítószer-mentesen állítanak elő kézműves termékeket a száraztésztától a különböző lekvárokig, borokig és szörpökig. A védjegyeket munkájuk elismeréseként kiérdemlő szövetkezetek egy sikeres üzleti közösség részévé válnak. Foglalkoztatási lehetőségeik bővülhetnek azzal, ha jó minőségű árucikkeik az igazolásoknak köszönhetően a nagyobb kereskedelmi láncok üzleteiben, áruházaiban is megjelennek a polcokon”- idézte az államtitkár szavait az ITM közleménye.

Kapcsolódó írásaink