Gazdaság

Ezerszeres árkülönbségek az ingatlanok piacán

A legolcsóbb eladott, illetve legalacsonyabb áron kínált ház egyaránt Békés megyében található

Akár 7400-szoros is lehet az árkülönbség a legolcsóbban és a legdrágábban eladott ingatlanok között, és tíz négyzetméter alatti lakások is gazdát cseréltek 2021-ben – derült ki az Ingatlan.com összesítéséből.

Ezerszeres árkülönbségek az ingatlanok piacán
Egymillió forint alatt is kapható ingatlan, amely jelentős felújítást igényel
Fotó: MH/Török Péter

A legdrágábban eladott lakóingatlan címet a Budapest XII. kerületében lévő, svábhegyi, kétezer négyzetméteres telken fekvő, 800 négyzetméteres, tízszobás, luxuskategóriásként hirdetett családi ház nyerte el. A tulajdonos januárban 765 millió forintos áron kínálta eladásra az ingatlant, majd júliusban levette a hirdetést, mivel elkelt – közölte az Ingatlan.com év végi összesítésében, amelyben a méret és ár szempontjából a legkevésbé szokványos hirdetéseket, adásvételeket gyűjtötte össze.

A vidéki piacon a budapestihez hasonló átlagos négyzetméterárakat elérő Balatonfüreden adtak el a legmagasabb áron ingatlant. Egy 400 négyzetméteres régi villaépületről és a hozzá tartozó kétezer négyzetméteres telekről van szó. Az eladó először még 2020 őszén 480 millió forintot szeretett volna kapni az ingatlanért. Idén februárban ötvenmillió forinttal, 430 millióra vitte le az árát. Ennek meg is lett az eredménye: az árcsökkentés után két héttel gazdára talált a villa.

A legolcsóbb eladott ingatlannak Békés megye adott helyet: Sarkadkeresztúron egy 1+1 szobás, hatvan négyzetméteres ház 780 négyzetméteres telekkel 350 ezer forintos áron cserélt gazdát.

A fővárosban eladott ingatlanok közül a legkisebb egy Dohány utcai, mindössze hétnégyzetmé­teres, 5,5 millió forintos lakás volt, amely egy hónap alatt elkelt.

A minilakások – azaz a tíz négyzetméternél kisebb ingatlanok – közül a legtöbbet egy, a budai Várban, a Dísz téren található kilenc négyzetméteres garzonért adtak, ez 17,9 millió forintért került új tulajdonosához.
A december végén a kínálatban szereplő – azaz még eladósorban lévő – ingatlanok közül a legdrágább egy budapesti, az Andrássy úton lévő palota, ezért hatmilliárd forintot szeretne kapni az eladó, ugyanannyit, mint tavaly. Vidéken az acsai kastély ára a legmagasabb 3,24 milliárd forintos összeggel.

Budapesten a legolcsóbb értékesítés előtt álló lakás a IV. kerületi Bocskai utcában van, a 15 négyzetméteres ingatlan árcímkéjén 6,5 milliós összeg szerepel. Vidéken, egyben az országban a legolcsóbban hirdetett ingatlanok egyike a Békés megyei Mezőgyánon egy ötven négyzetméteres vályogház, ezt 440 ezer forintra tartja az eladó.

Kapcsolódó írásaink