Gazdaság

Harmincmilliárd forintot spórolhatnak a magyar családok a kamatstoppal

Egy háztartásnál átlagosan havi 11 ezer forint törlesztőrészlet-csökkenést jelenthet az Orbán Viktor miniszterelnök által bejelentett kamatstop. Az intézkedésnek köszönhetően fél év alatt 30 milliárd forint maradhat az érintett családoknál. Azokra a hitelekre is vonatkozik a kamatrögzítés, amelyeket újonnan vesznek fel. 470 ezer háztartás érintett, és több mint 2000 milliárd forintnyi hitelösszeg.

Harmincmilliárd forintot spórolhatnak a magyar családok a kamatstoppal
Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Dömötör Csaba a kormány Facebook-oldalán közzétett videójában emlékeztetett: Orbán Viktor miniszterelnök szerdai bejelentése szerint januártól június végéig a lakossági jelzáloghitelekre vonatkozó kamatstop lesz érvényben.

A kormány azért döntött így, mert Magyarországon mintegy félmillió olyan hitel van, amely egy éven belül is átárazódhat, és az ilyen banki kamatemelkedések jelentős pluszkiadást jelenthetnek a magyar családoknak - mondta.

Hozzátette: az októbertől felgyorsult banki kamatemelkedések miatt egy átlagos hitel havi törlesztőrészlete 23 százalékkal, átlagosan 11 ezer forinttal emelkedhet. 

Objektum doboz

 A kamatstop ettől a pluszkiadástól mentesíti a családokat - mondta Dömötör Csaba, hangsúlyozva: ez fél év alatt átlagosan 66 ezer forintos támogatást jelent, és 30 milliárd forint maradhat a magyar családok kasszájában.     A kormány a jövő évben is azon dolgozik, hogy minden lehetséges módon javítsa a magyarok megélhetését. Ezt szolgálja a benzinárak rögzítése, a 13. havi nyugdíj visszaépítése, a 25 év alattiak szja-mentessége és a most elfogadott kamatstop is - hangoztatta az államtitkár.

Kapcsolódó írásaink