Gazdaság

Nem nyögik többé a pazarló PPP-fejlesztések terheit az egyetemek

Jelentős segítség a felsőoktatási intézmények gazdálkodásában, hogy mindegyikük mentesül az épületfejlesztéseikhez a baloldali kormányok által 2010 előtt megkötött, hátrányos finanszírozási konstrukciók tetemes adósságterhei alól. Az idén lezáruló folyamat végére mintegy 50 kiváltás történik meg összesen közel 150 milliárd forint értékben.

Nem nyögik többé a pazarló PPP-fejlesztések terheit az egyetemek
Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára
Fotó: MTI/Mónus Márton

A kormány következetes egyetemfejlesztési törekvései keretében sokféleképpen támogatja a hazai felsőoktatási intézményeket. Az év végéig újabb közel 50 milliárd forint csökkenti az egyetemek terheit, külső adósságállományát. A támogatás kilenc intézmény – a Debreceni Egyetem, a Dunaújvárosi Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, az Eszterházy Károly Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Nyíregyházi Egyetem, az Óbudai Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Semmelweis Egyetem – gazdálkodását könnyíti meg, teszi kiszámíthatóbbá.

A baloldali kormányok által megkötött, elhibázott és pazarló PPP-szerződések komoly pénzügyi terhet jelentettek az intézmények számára. A most lezárult folyamat végére közel félszáz konstrukció kiváltása történik meg mintegy 150 milliárd forint értékben. Adósságaiktól megszabadulva az intézmények több fontos beruházást tudnak elindítani az oktatási színvonal emelése érdekében. A képzések korszerűsítését, versenyképesebbé tételét a kormány az európai élmezőnyébe tartozó felsőoktatási fejlesztési ráfordításokkal támogatja.

Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára elmondta: „A felsőoktatás szabadságához nélkülözhetetlen, hogy az intézmények minél önállóbban tudjanak gazdálkodni. Az egyetemi modellváltás, a teljesítményalapú finanszírozás bevezetése mellett erre szolgál a megörökölt konstrukciók kiváltása is. Tavaly és idén így több mint 300 ezer négyzetméter nettó alapterületű épület kerül a felsőoktatási intézmények tulajdonába. Az intézkedések éves szinten közel 10 milliárd forint megtakarítást eredményeznek a bérleti és szolgáltatási díjakban.”

Kapcsolódó írásaink