Gazdaság

Matolcsy György: A japán úton járunk

Ruchir Sharma szerint az elmúlt 40 évben az összadósság több mint háromszorosára emelkedett, elérve a világ GDP-jének 350 százalékát. A GDP-jük 300 százalékát meghaladó adósságot felhalmozó országok száma pedig fél tucatról egy tucatra nőtt. Ide tartozik az Egyesült Államok is - válaszolt a mnb.hu-n Matolcsy György, jegybankelnök a Financial Times-ban a „There is no easy escape from the global debt trap” („Nincs könnyű kiút a globális adósságcsapdából”) címen megjelent cikkre.

Matolcsy György: A japán úton járunk
Matolcsy György, a jegybank elnöke
Fotó: MH

A világ valójában adósságcsapdában van - emelte ki a Magyar Nemzeti Bank elnöke.

Elvben háromféleképpen lehet kimenekülni a csapdából. Először: a vártnál magasabb és tartósabb infláció fokozatosan lecsökkentheti az adósságot - írta Matolcsy György, majd hozzátette: Ez túl lassú, túl kevés és túl kockázatos, mert a beépülő várakozások vágtató inflációhoz vezethetnek.

Másodszor: egy újabb pénzügyi válság sok piaci szereplőt tönkretehet, amint azt az 1929-33-as válságban is láthattuk. Ez túl gyors, túl sok és túl veszélyes.

Harmadszor: követhetjük Japán útját, ahol a GDP körülbelül 240 százalékát kitevő államadósság fele a japán jegybank mérlegében van.

Korábban a harmadik utak nem működtek. Korunkban viszont úgy tűnik, hogy csak ez a pénzügyi harmadik út vezethet ki a globális adósságcsapdából, legalábbis a nagyobb szereplők számára - zárta írását a jegybankelnök.

Kapcsolódó írásaink