Gazdaság

Schanda Tamás: Egy év alatt 14,5 százalékkal nőtt az építőipari termelés

A járványhelyzetnek betudható tavalyi visszaesés kiigazításán túli növekedés jelezhető előre az építőiparban 2021-re - mondta el a Központi Statisztikai Hivatal friss adatait értékelve Schanda Tamás. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese hozzátette, 2010 átlagához képest az ágazat termelése több mint 70 százalékkal bővült, ezzel Magyarország továbbra is első a régióban.

Schanda Tamás: Egy év alatt 14,5 százalékkal nőtt az építőipari termelés
Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára
Fotó: MTI / Kovács Attila

2021 októberében az építőipari termelés a nyers adatok szerint 14,5 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 1,1 százalékkal haladta meg a szeptemberit. Az előző év azonos hónapjához képest mindkét építményfőcsoport termelése nőtt: az épületeké 19,7, az egyéb építményeké 9,7 százalékkal. Az építőipari vállalkozások október végi szerződésállományában 6,7 százalékos növekedés mutatható ki.

Schanda Tamás kifejtette: „A kormány kiemelt ágazatként kezeli az építésgazdaságot, amely nagyban előmozdítja a gazdasági növekedést. A családok otthonteremtésében nélkülözhetetlen szektorban a vírusválság ellenére is élenjáró mértékben nőtt a foglalkoztatás. A hazai cégeket elsősorban a 2018-ban indított „ÉPÍTŐ" támogatási programsorozattal segítjük hozzá ahhoz, hogy képesek legyenek eleget tenni a növekvő megrendelői igényeknek. Az eddigi öt kiírás keretében közel félezer hazai kis- és középvállalkozás kapott összesen több mint 33 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást. A következő két évre rendelkezésre álló további 24 milliárd forintos keretösszeg új elemként az iparági duális képzés megerősítésére és az ágazati digitalizáció felgyorsítására is fordítható."

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom