Gazdaság

Továbbra is támogató a költségvetési politika

A magyar gazdaság 6,1 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben, a beruházási rátát tekintve hazánk továbbra is az uniós élmezőnyben szerepel, miközben a foglalkoztatottak száma megközelítette a 4,7 millió főt. A kormány családvédelmi, adócsökkentési és beruházás-ösztönző intézkedései tehát nagyban segítik a gazdaság újraindítását, és tompítják a negatív külső hatásokat. A meghozott intézkedések eredményeként a költségvetés 3931,3 milliárd forintos hiánnyal zárt november végén.

Továbbra is támogató a költségvetési politika
Képünk illusztráció
Fotó: Pixabay

2021 első tizenegy hónapjában az államháztartás központi alrendszere 3931,3 milliárd forintos hiánnyal zárt. Ezen belül a központi költségvetés 3610,1 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 347,2 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok pedig 26,0 milliárd forintos többletet értek el - áll a Pénzügyminisztérium lapunknak eljuttatott sajtóközleményében.

A kormány kiemelt feladatként kezeli a nyugdíjasok védelmét. Ezért a kormány az ellátások további kiegészítő emeléséről is döntött. Eszerint a nyugdíjak novemberben további 1,2 százalékkal emelkedtek és a különbözetet januárra visszamenőleg egy összegben megkapta minden érintett. A kiegészítő emelések az év elején kifizetett 13. havi ellátásra is kiterjedtek. Szintén novemberben kapták kézhez a jogosultak a nyugdíjprémiumot, melynek összege idén egységesen 80 000 forint. A novemberi intézkedések mintegy 250 milliárd forintos költségvetési kiadással jártak - teszik hozzá.

A hazai kiadások közül kiemelendő a november végéig nyugellátásokra fordított 3795,5 milliárd forint, valamint a gyógyító-megelőző ellátásokra kifizetett 1633,7 milliárd forint is. Ezeken felül lényeges kiadásként jelentkezik a közúti fejlesztésekre fordított 234,5 milliárd forint, a közlekedési ágazati programokra fordított 181,2 milliárd forint, a Magyar Falu Programra fordított 162,7 milliárd forint és a koronavírus-járvány következtében szükségessé vált versenyképesség-növelő támogatásra kifizetett 95,3 milliárd forint is - emlékeztetnek.

A kormány a gazdaság sikeres újraindítását követően továbbra is csökkenő hiány- és adósságrátával számol - jelenti ki a Pénzügyminisztérium.

Kapcsolódó írásaink