Gazdaság

Dél-Korea és a V4-ek kutatási együttműködést kötöttek

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és Lee Tai-Hee, a Koreai Köztársaság tudományos és informatikai minisztériumának miniszterhelyettese a visegrádi országok nagyköveteivel együtt írták alá a kutatási együttműködésről szóló megállapodást csütörtökön, Budapesten. A felek a dél-koreai államfő november eleji magyarországi látogatásán jelentették be, hogy a V4-ek és a távol-keleti ország tudásalapú kapcsolatainak elmélyítésére törekszenek.

A szaktárcák között létrejött megállapodás célul tűzi ki a V4+Korea alapkutatási program újbóli kiírását. A kémiai és vegyészmérnöki tudományokra fókuszáló korábbi pályázaton nyertes öt kezdeményezés mindegyike magyar egyetemi vagy kutatóintézeti közreműködővel valósul meg.

Magyarország a tervek szerint jövőre jelentet meg újabb felhívást a Dél-Koreával közös kétoldalú kutatás-fejlesztési projektek támogatására.

A felek a jó gyakorlatok megosztását és az intézményközi együttműködéseket is szorgalmazzák az alkalmazott és alapkutatásokban.

A koreai beruházások tovább erősítik hazánk szerepét a járműiparban. A tiszta elektromos autózásban piacvezető cégeik jelenlétének is köszönhetően Magyarország a második legnagyobb akkumulátorgyártó kapacitással rendelkezik Európában.

A dél-koreai vállalkozások kiérdemelt bizalma magas hozzáadott értékű munkahelyeket teremtő fejlesztésekben hasznosulhat más jövőorientált szektorokban, például a digitalizációban, az egészséggazdaságban vagy a védelmi iparban - tudatta lapunkhoz eljuttatott közleményében az ITM.

Kapcsolódó írásaink