Gazdaság

Matolcsy György: Az első benyomás csalóka lehet

Első pillantásra a fémek és ásványi anyagok árának emelkedése a siettetett, új „zöld inflációt” okozó zöld átállás nem szándékos következményének tűnhet - kezdi válaszát Matolcsy György a „Greenflation threatens to derail climate change action” (A „zöld infláció” a klímaváltozás elleni intézkedések kisiklatásával fenyeget) című Financial Times-cikkre a mnb.hu-n.

Matolcsy György: Az első benyomás csalóka lehet
Matolcsy György jegybankelnök
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Valójában „zöld infláció” nem létezik, mivel a magasabb infláció általánosan elterjedt, és sokkal mélyebben, az 1970-es évek megismétlődésében gyökerezik. Az új amerikai-kínai hidegháború miatt minden területen áremelkedés tapasztalható. Az infláció és áruhiány okait a magasabb stratégiai tartalékok és az olyan új, hadászatban használt eszközök, mint a drónok és a szuper- vagy kvantumszámítógépek jelentik. Valójában ezek a „kormány által irányított” területek új költségeit jelentik - véli a jegybankelnök.

Emellett a zöld átállás még igazán gyerekcipőben jár. A jelenlegi inflációs hullámokat nem okozhatják ezek az első, óvatos lépések - írja Matolcsy.

A zöld átállás lassítása helyett új technológiák és a zöld finanszírozási rendszer létrehozására kellene összpontosítani, valamint nagyobb szerepet kellene adni a központi bankoknak / a szabályozó hatóságoknak, hogy felgyorsíthassák az új, fenntartható gazdasági struktúrára való átállást - zárja sorait az MNB elnöke.

Kapcsolódó írásaink

Matolcsy György: Eurázsiai országpárok

Ā„Évszázadunkban elkezdődött Eurázsia gazdasági integrációja, a négy ázsiai kistigris közül Magyarország számára Dél-Korea és Szingapúr tűnik a legígéretesebbnek”