Gazdaság

A rezsi és üzemanyagárak szabályozása segít alacsonyabban tartani az inflációt

A legfrissebb, októberi, 6,5 százalékos inflációs adathoz hasonló magas értéket legutoljára 2012 szeptemberében mértek – írta Varga Mihály a Világgazdaságban az infláció okait elemző cikkében. Megállapítja, hosszú évtizedeken át az év eleji szabályozott árú termékek és szolgáltatások árának növekedése folytonos inflációt generált, e folyamatnak a rezsicsökkentés vetett véget. Megemlíthető még az üzemanyagárak növekedését megfékező friss rendelkezés.

A rezsi és üzemanyagárak szabályozása segít alacsonyabban tartani az inflációt
Varga Mihály
Fotó: MH/Purger Tamás

Varga Mihály szerint megállapítható, hogy 2013 óta a szabályozott árak letörték a magas szinten beragadt inflációt. A koronavírus-járvány elleni védekezés, valamint a kedvezőtlen gazdasági hatások tompítására hozott intézkedések nyomán a költségvetés hiánya átmenetileg megnőtt – emlékeztetett. A 2008-as pénzügyi válság kilábalási időszakában a nemzetközi intézmények által is sugalmazott alkalmazott költségvetési szigor nyomán előidézett európai recesszió szolgál tanulsággal arra, hogy csakis az újrainduló növekedést nem megtörő, a költségvetés egyensúlyát fokozatosan helyreállító megközelítés adhat fenntartható eredményt.

Ugyanakkor sikerként könyvelhető el, hogy a munkahelyek védelmére, illetve beruházások révén újak létrehozására adott támogatások is hozzájárultak ahhoz, hogy Magyarország a járvány nehézségei ellenére a harmadik legnagyobb bővülést érte el a foglalkoztatottságban.

Kapcsolódó írásaink