Gazdaság

Matolcsy György: Az infláció az új hidegháborúért fizetendő ár

A jegybankárok, kormányok, befektetők és háztartások fő dilemmája az, hogy vajon aggódjunk-e a tartós infláció miatt, vagy a jelenlegi fogyasztóiár-emelkedést a járvány miatti recesszióból való kilábalás okozza? - teszi fel a kérdést Matolcsy György jegybankelnök a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján szerdán megjelent írásában, mellyel Martin Wolfnak a Financial Times véleményrovatában 2021. május 19-én megjelent „There are reasons to worry about US inflation” (Okkal aggódhatunk az amerikai infláció miatt) című cikkére reagál.

Matolcsy György: Az infláció az új hidegháborúért fizetendő ár
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A szóban forgó cikkben Martin Wolf felidézi Milton Friedman régi mondását, miszerint „az infláció mindig és mindenhol monetáris jelenség”, majd hozzáteszi, hogy „az infláció mindig és mindenhol politikai jelenség”

Matolcsy György szerint valójában mindkét állítás igaz. A magas infláció mindig és mindenhol olyan monetáris jelenség, amely háborúfinanszírozást célzó politikai döntéseken alapul.

Ezt láttuk az 1970-es években, amikor az USA meg akarta fékezni Németország és Japán felemelkedését. És ez történik most is, amikor az angolszász szövetség úgy döntött, hogy megfékezi Kínát.

Globálisan, de különösen a nyugati gazdaságokban, nagy árat kell fizetnünk ezért az új hidegháborúért - állapítja meg írása végén Matolcsy György.

Kapcsolódó írásaink