Gazdaság

Erőteljesebb lehet a gazdasági növekedés a legkisebb keresetek emelkedése miatt

A hatéves bérmegállapodáshoz hasonló alku történt most is: a jelentős minimálbér- és garantáltbérminimum-emelésért cserébe az állam csökkenti a munkáltatói terheket, azaz beszáll a magasabb bérek finanszírozásába – kommentálta lapunk megkeresésére Orbán Viktor miniszterelnök bérmegállapodás-aláírását Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. makrogazdasági üzletágának vezetője.

Erőteljesebb lehet a gazdasági növekedés a legkisebb keresetek emelkedése miatt
Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. makrogazdasági üzletágának vezetője
Fotó: Századvég

Kiemelte: remélhetőleg az előírt legkisebb keresetek nagyarányú növekedése a magasabb keresetűeknél is kifejti majd pozitív hatását. A megállapodás nyomán a gazdasági növekedés is erőteljesebb lehet, hiszen a magasabb bér keresletet teremt a gazdaságban – hangsúlyozta a szakértő.

Elmondása szerint a béremelés feladatot jelent a vállalkozások számára is: hatékonyabbá kell válni, a magasabb béreket ki kell gazdálkodni.

Az intézkedés kapcsán hangsúlyozni kell a gazdaság egyensúlyi mutatóinak fontosságát: a növekvő bérek nyomán emelkedő importtal lépést kell tartania az exportnak, a költségvetés hiányának konszolidálását pedig az eddiginél gyorsabb ütemben kell folytatni, amit azonban a gazdaság gyors helyreállása érdemben tud támogatni – tette hozzá Regős Gábor.

Kapcsolódó írásaink