Gazdaság

„Az elmúlt évtized válságai továbbra is megoldásra várnak”

Az elmúlt évtized válságai és azok a kihívások, amelyek továbbra is megoldásra várnak - így például a migráció és a járvány - rámutattak arra, hogy milyen fontos beszélni az Európai Unió jövőjéről - mondta Bólya Boglárka, az Igazságügyi Minisztérium európai uniós kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállításon vasárnap a Hungexpón.

„Az elmúlt évtized válságai továbbra is megoldásra várnak”
Bólya Boglárka, az Igazságügyi Minisztérium európai uniós kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára előadást tart az Európa jövője konferenciasorozat programján
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Az Európa jövője konferenciasorozat keretében megtartott előadáson kiemelte: most először bárki elmondhatja véleményét a témában egy digitális platformnak köszönhetően. Mindenkit arra biztatott, hogy ezen a felületen osszák meg a jövővel kapcsolatos elképzeléseiket, szóljanak hozzá a vitákhoz, esetleg adott esetben éljenek a konferenciafeltöltés lehetőségével.

Magyarország az Európa Jövője konferenciasorozat áprilisi indulása óta már 200 rendezvényt töltött fel a felületre, s ezzel Olaszország és Németország után a legaktívabb szereplő a tagállamok közül - ismertette.

A helyettes államtitkár beszélt arról is: fontos lenne, hogy tartalmas viták alakuljanak ki Európa jövőjével kapcsolatban, meghatározóak legyenek azok a kérdések, amelyek az állampolgárok érdekein alapulnak az elvont ideológiákkal szemben.

Bólya Boglárka felidézte, hogy Orbán Viktor magyar kormányfő volt az első, aki nyilvánosan megosztotta az unió jövőjével kapcsolatos elképzeléseit. Ezek közül az egyik legfontosabb Nyugat-Balkán felvétele a közösségbe - emelte ki utalva arra, hogy a migráció megfékezésében kulcsszerepe van ennek a térségnek.

A hallgatóság köréből érkezett kérdésre a helyettes államtitkár elmondta: a magyar kormány bízik abban, hogy az uniós szervek figyelembe veszik a konferenciasorozat keretében összegyűlt tudásanyagot; a magyar fél szorgalmazni fogja ezt.

Az unió jövőjéről szóló digitális platform elérhetősége a futureu.europa.eu, amelyet 24 nyelven lehet használni. A felületen az Éghajlatváltozás és környezetvédelem, Egészségügy, Erősebb gazdaság, társadalmi igazságosság és foglalkoztatás, Az EU a világban, Értékek és jogok, jogállamiság, biztonság, Digitális átállás, Európai Demokrácia, Migráció, Oktatás, kultúra, ifjúság és sport, illetve egyéb területek közül lehet választani.

Szirti sas, héják és ölyvek is láthatók voltak vasárnap a keszthelyi Festetics-kastélyhoz tartozó Vadászati Múzeumban, ahol solymászati napot tartottak az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás rendezvényeihez kapcsolódóan.

Ragadozó madarakat mutattak be a keszthelyi solymászati napon

Lóki György, a Vadászati Kulturális Egyesület solymászrendjének elnöke a megnyitón arról beszélt, hogy a hasonló bemutatókon igyekeznek megismertetni az érdeklődőket a több mint négyezer éve ismert solymászat kultúrájával, hagyományaival és a hozzá kötődő gasztronómiával is. A vasárnapi időjárás nem tette lehetővé, hogy az eredetileg nyílt terepre tervezett vadászatot is bemutassák, de a látogatók több solymásszal és vadmadaraikkal is megismerkedhettek.

Lóki György azt is elmondta: a magyarság történetének részét képező, hungarikumnak is számító hagyományos vadászati mód hosszú távon fenntartható forma. Utalt arra, hogy Magyarországon ma is használatos az ökológiai védekezésben.

Kifejtette, hogy a solymászat nemcsak sólymokat jelent, a keszthelyi bemutatón is felsorakoztak héják, ölyvek, sőt még egy szirti sas is. A solymászatra nevelt szárnyasok pedig régóta nem a természetben, fészkekből gyűjtött példányok, hanem tenyészetekből származó, de nem háziasított egyedek.

Kapcsolódó írásaink