Gazdaság

Matolcsy György: Érkezőben a digitális jegybankpénzek

Egyre több központi bank indít digitális jegybankpénz bevezetéséhez vezető kísérleteket. Az egyik ilyen fizetőeszköz a svéd központi bank új e-koronája (Central Banking, 2021. június 1.). A Riksbank kísérletében körvonalazódott az e-devizák néhány főbb jellemzője - írta Matolcsy György az mnb.hu-n megjelent publikációjában, mely a jegybankelnök válasza a „Riksbank starts work on CBDC with external firms” (A Riksbank külső cégekkel együtt digitális jegybankpénzen dolgozik) című cikkre.

Matolcsy György: Érkezőben a digitális jegybankpénzek
Matolcsy György jegybankelnök
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Először is, a központi bankok megőrzik monopolhelyzetüket az újfajta jegybankpénzek létrehozása és megszüntetése terén. Másodszor, a kormányok mondják ki a végső szót az e-devizák bevezetése tárgyában. Harmadszor, a központi bankok együttműködnek majd a főbb hitelezőkkel, szoftvercégekkel és pénzügyi szolgáltatókkal is. Végül pedig a magánszemélyek nem nyithatnak majd közvetlenül e-devizaszámlát, vagyis az új digitális devizák kezdetben „tokenként” működnek majd - írja Matolcsy György.

De a hibrid pénzügyi rendszerekkel (kétszintű bankrendszer, fintech cégek, „token” e-devizák, monopóliumok és kísérletek) már elkezdődött a nagy utazás - emlékeztet.

A hibrid rendszerek teljes értékű, új digitális devizákhoz vezetnek majd, ahogy az minden más területen is megfigyelhető, ahol a digitális átmenetben résztvevő új technológiák fölénybe kerülnek - véli az MNB elnöke.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom