Gazdaság

Továbbra is biztosított a gazdaság újraindításához szükséges forrás

A magyar gazdaság uniós szinten is kimagasló növekedése, valamint a rekordmértékű foglalkoztatási adatok azt mutatják, hogy az adócsökkentésekre, a beruházások ösztönzésére és a családok támogatására épülő válságkezelés eredményes. Az elért eredmények megvédése érdekében a kormány folytatja a gazdaság újraindítását, amelyhez a költségvetés maradéktalanul biztosítja a szükséges forrásokat. A meghozott intézkedések eredményeként a központi költségvetés 2292 milliárd forintos hiánnyal zárt szeptember végén.

Továbbra is biztosított a gazdaság újraindításához szükséges forrás
A családok támogatására épülő válságkezelés eredményes
Fotó: Origo

2021 első kilenc hónapjában az államháztartás központi alrendszere 2292,0 milliárd forintos hiánnyal zárt. Ezen belül a központi költségvetés 2066,7 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 253,9 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok pedig 28,6 milliárd forintos többletet értek el.

A hazai kiadások közül a közúti fejlesztésekre 172,9 milliárd forintot, a közlekedési ágazati programokra 143,5 milliárd forintot, a Magyar Falu Programra pedig 134,5 milliárd forintot fordított a kormány. A versenyképesség-növelő támogatásra 94,7 milliárd forintot, a Turisztikai fejlesztési célelőirányzatból 72,9 milliárd forintot, a vasúti fejlesztésekre 60,2 milliárd forintot, a nemzeti agrártámogatásokra pedig 52,4 milliárd forintot fordítottunk. Jelentős kiadásokat jelentett továbbá a megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatásának támogatására fordított 31,1 milliárd forint, valamint az Egészséges Budapest Programra szeptember végéig kifizetett 29,7 milliárd forint.

Kapcsolódó írásaink