Gazdaság

Ukrajna válaszcsapást helyezett kilátásba

Ukrajna teljes értékű baráti viszonyra törekszik Magyarországgal, de készen áll a "diplomáciai válaszcsapásra", amennyiben Magyarország nem tiszteli az ukrán érdekeket - jelentette ki csütörtöki sajtótájékoztatóján Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter.

Ukrajna válaszcsapást helyezett kilátásba
Dmitro Kuleba az ukrán nemzeti érdekek miatt aggódik
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A külügyi tárca vezetője elmondta: Ukrajna a Magyarországgal fenntartott barátság és együttműködés híve, de a kétoldalú kapcsolatokban számolni kell mindkét ország nemzeti érdekeivel.

Az UNIAN hírügynökség jelentése szerint Dmitro Kuleba csütörtöki sajtótájékoztatóján az ukrán-magyar kapcsolatokról szólva - bibliai hasonlattal élve - úgy fogalmazott, hogy „nem szabad összetéveszteni a bűnöst az igazzal. A gáz - bűnös, a nemzeti kisebbségek védelme, az ukrán közösség jogainak biztosítása Magyarországon, a magyaré Ukrajnában - igaz ügy. Ezért meghatározatlan időre elnapoltuk a kétoldalú gazdasági bizottság ülését”.

A tárcavezető kiemelte: az ukrán diplomaták készek előrelépni az oktatás, a kisebbségek jogvédelmének terén, ezekben a kérdésekben - szavai szerint - komoly eredményeket értek el.

A NATO-Ukrajna miniszteri szintű bizottsági ülések Magyarország általi blokkolásáról szólva Kuleba kijelentette: „Orbán semmi újat nem mondott. Magyarország következetesen hangoztatta, hogy a NATO kérdésének megoldására az ukrajnai magyar kisebbség kérdésének komplex megoldásával együtt” kerülhet sor.

Kuleba hangsúlyozta, hogy az ukrán külügyminisztérium a barátság és együttműködés híve, de amennyiben „valaki olyat tesz, ami nem felel meg az ukrán érdekeknek, közvetlenül sérti azokat, és csapást mér ránk - mi mindig csapással válaszolunk, természetesen diplomáciai értelemben”.
 

Kapcsolódó írásaink