Gazdaság

Magyar bankok fedezettkötvény-programjait minősítette fel a Moody's

Magyar bankok fedezettkötvény-programjait minősítette fel szerdán a Moody's Investors Service, elsősorban a magyar államadós-besorolás minapi javításával összefüggésben.

Magyar bankok fedezettkötvény-programjait minősítette fel a Moody's
Képünk illusztráció
Fotó: CEM OZDEL / ANADOLU AGENCY / A

A nemzetközi hitelminősítő Londonban bejelentette, hogy az OTP Jelzálogbank és az UniCredit Jelzálogbank fedezettkötvény-kibocsátásainak osztályzatát egyaránt „A1”-re javította az eddigi „A2”-ről.

A Moody's közölte: a két bank fedezett kötvényeinek felminősítése egyenesen következik a magyar forint- és devizaadós-besorolások országplafonjának múlt heti emeléséből.

A cég pénteken „A2”-ről egy fokozattal szintén „A1”-re emelte a magyar gazdaságban tevékenykedő kereskedelmi adósok forint- és devizaadósságára adható besorolások felső határát.

Ezzel egy időben a hitelminősítő „Baa3”-ról egy fokozattal „Baa2”-re javította a magyar államadós-osztályzatot, és a tavaly szeptember óta érvényben tartott pozitívról stabilra módosította a magyar szuverén besorolás kilátását.

A két bank fedezettkötvény-besorolásainak szerdai emeléséhez fűzött indoklásában a Moody's hangsúlyozta, hogy a fedezett kötvények minősítéseinek felső korlátja a helyi valutában és a devizában fennálló kötelezettségek országplafonja.

Ennek alapján az OTP Jelzálogbank és az UniCredit Jelzálogbank fedezettkötvény-programjainak szerdai felminősítése annak az eredménye, hogy a magyarországi besorolási országplafon a magyar szuverén adósság-kötelezettségek múlt heti felminősítésével egy időben „A1”-re javult a Moody's osztályzati listáján - áll a hitelminősítő szerdai londoni ismertetésében.

A Moody's hangsúlyozza, hogy a két fedezettkötvény-program új, „A1”-es osztályzata azonos az új magyar forintadósság-besorolási országplafonnal.

A cég a múlt pénteki szuverén felminősítés óta másodszor javítja magyar bankok különböző osztályzatait: kedden az MFB, az OTP Bank és az OTP Jelzálogbank, az Erste Bank Hungary, a K&H Bank és a Raiffeisen Bank több besorolását emelte.

A Moody's az MFB hosszú távú betéti és adósbesorolásait „Baa2”-re javította az eddigi „Baa3”-ról, és az új osztályzatok kilátását stabilról további felminősítés lehetőségére utaló pozitívra módosította.

Az MFB rövid távú betéti besorolása „P-3”-ról „P-2”-re javult.

A Moody's az OTP Bank hosszú távú partnerkockázati értékelését (Counterparty Risk Assessment, CRA) „Baa2(cr)”-ről „Baa1(cr)”-re javította, és felminősítési felülvizsgálat alá vette az OTP Bank „Baa1” szintű hosszú távú betéti besorolását, valamint ugyanilyen szintű hosszú távú partnerkockázati osztályzatát (Counterparty Risk Ratings, CRR).

A hitelminősítő ezzel egy időben az OTP Jelzálogbank CRA-megítélését az eddigi „Baa2(cr)”-ről „Baa1(cr)”-re javította, és felminősítési felülvizsgálat alá vette a pénzintézet „Baa1” szintű CRR-osztályzatát.

A Moody's az Erste Bank Hungary, a K&H és a Raiffeisen Bank hosszú távú CRR-osztályzatait „Baa1”-ről „A3”-ra, a hosszú távú CRA-értékeléseket „Baa2(cr)”-ről „Baa1(cr)”-re javította.

A Moody's szerdán közölte, hogy az OTP Jelzálogbank mellett az UniCredit CRA-értékelését is emelte, de ennek szintjét a bank kérésére nem teszi közzé.
 

Kapcsolódó írásaink