Gazdaság

Varga Mihály: A magyar gazdaság újraindítása gyorsabb más európai országokénál

A kormány a válságkezelésben és gazdaság újraindításában is a vállalkozások támogatásának, a beruházások ösztönzésének és a munkahelyek megőrzésének útját választotta a megszorítások rossz stratégiája helyett – jelentette ki Varga Mihály a bajai Axiál Kft. legújabb, kétmilliárd forintos raktárberuházásának átadásán. A Bács-Kiskun megyei vállalkozás modern raktározási rendszerének kialakításához a kormány egymilliárd forinttal járult hozzá a Nagyvállalati Beruházási Támogatás keretében.

Varga Mihály: A magyar gazdaság újraindítása gyorsabb más európai országokénál
Varga Mihály pénzügyminiszter
Fotó: MH / Papajcsik Péter

A bajai Axiál Kft. fejlesztése egyike azoknak a világszínvonalú beruházásoknak, amelyek gyorsítják a magyar gazdaság újraindítását – mutatott rá Varga Mihály. A Nagyvállalati Beruházási Támogatás elindításakor kiemelt cél volt a korszerűbb, digitális ipari technológiák alkalmazásának támogatása, a munkahely megtartás és bérfelzárkóztatás, illetve a hozzájárulás az adott régió fejlődéséhez.

Ezeket a célokat az Axiál fejlesztése egytől egyig teljesíti – emlékeztetett a miniszter hangsúlyozva, hogy a beruházás 800 munkahely megőrzését segítette elő, és hosszú távon is hozzájárul a vállalat stabil működéséhez, versenyképességének javításához, Magyarország javuló gazdasági teljesítményéhez. Varga Mihály kifejtette: a digitalizáció nem munkahelyek megszűnését, hanem azok megtartását, sőt, sok esetben új, magas hozzáadott értékű munkahelyek létrehozását eredményezi. 

A magyar gazdaság újraindítása gyorsabb más európai országokénál – hangsúlyozta Varga Mihály megemlítve, hogy 17,9 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék a második negyedévben az egy évvel korábbihoz képest.

A miniszter elmondta, hogy mindez közös eredménye a nehéz helyzetben is működő, sőt fejlesztő vállalkozásoknak, a magyar munkavállalóknak és a beruházásokat ösztönző, a munkahelyeket megvédő kormányzati politikának. Mint fogalmazott: ennek köszönhető, hogy Magyarország versenyelőnyre tett szert az Európai Unióban, és negyedévről negyedévre is erőteljes növekedést mutat. 

Az NBT-programban eddig 190 beruházásról állapodott meg a kormány 412 milliárd forint összértékben, 3200 új munkahelyet teremtve az országban. A program keretében eddig nyújtott támogatások összege meghaladja a 170 milliárd forintot.

Kapcsolódó írásaink