Gazdaság

Így nyaral a magyar

2010 előtt egyre nehezebb helyzetbe kerültek a magyar családok, 2010 után azonban jelentősen javultak a körülményeik - derül ki a Századvég legújabb elemzéséből. 

Így nyaral a magyar
2010 óta minden csoportban jelentős mértékben növekedett a nyaralást megengedni tudók aránya
Fotó: MH/Purger Tamás

2010 előtt egyre nehezebb helyzetbe kerültek a magyar családok, 2010 után azonban jelentősen javultak a körülményeik. 2002 és 2010 között a régió elhúzott mellettünk foglalkoztatási, növekedési, jövedelmi, vagyoni és szegénységi mutatók tekintetében is - emelte ki a Századvég.

A 2010 utáni gazdaságpolitikai fordulatoknak hála kiemelkedően javult a magyar foglalkoztatási mutató, növekedett a hazai gazdaság, a magyarok rendelkezésre álló jövedelme és csökkent a szegénység. 2010 előtt stagnált, illetve csökkent a magyarok turizmusvendéglátási kiadásainak mértéke, 2010 utána azonban itt is jelentős növekedés történt. 2002 és 2010 között 4 százalékkal emelkedett a magyarok által vendéglátásra költött összeg, míg a szálláshelyek tekintetében 5 százalékot csökkent a mutató - hívták fel a figyelmet. 

Ezzel szemben 2010 és 2019 között 50 százalékkal emelkedett a vendéglátásban és 74 százalékkal a szálláshelyeken megfizetett szolgáltatások értéke. 2010 óta minden csoportban jelentős mértékben növekedett a nyaralást megengedni tudók aránya. 2010-ben egész Európában Magyarország rendelkezett a 3. legrosszabb mutatóval az alacsony keresetűek tekintetében. 95 százalék felett volt azok aránya, akik nem engedhettek meg maguknak nyaralást az alacsony keresetű 64 év felettiek, az egyedülálló nők és a nagycsaládosok esetében is. 2010 és 2019 között 23,4 százalékponttal javult a magyarok körében a nyaralást megengedni tudók aránya, és különösen sokat javult az alacsony keresetűek, a 64 év felettiek, az egyedülállók, a gyermektelen párok és az alacsony keresetű, gyermeket nevelő honfitársaink helyzete.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom