Gazdaság

A jövő útjain Zalában

„A segélyalapú helyett munkaalapú társadalom által az emberek anyagi biztonságán túl olyan fejlődési pályára álltunk, amelynek köszönhetően a következő évtizedek nyertesei lehetünk”

Hamarosan elkészül az önvezető autók tesztelésére is alkalmas ZalaZONE Járműipari Tesztpálya harmadik üteme Zalaegerszegen. Vigh László, a térség fideszes országgyűlési képviselője többek között erről nyilatkozott lapunknak.

A jövő útjain Zalában
Vigh László: Kutatással foglalkozó cégek települnek a tesztpályához
Fotó: MH

„Gyakran úgy említem az épülő tesztpályát és környezetét, hogy létrehozunk egy járműipari Szilícium-völgyet Zalaegerszegen” – indította a gondolatsort Vigh László. A tesztpálya különlegessége, hogy nemcsak a hagyományos járműdinamikai tesztek elvégzésére nyújt lehetőséget, hanem az önvezető és az elektromos járművek validációs vizsgálatait is lehetővé teszi.

Ennek köszönhetően a létesítmény környezetébe sorra érkeznek kutatás-fejlesztéssel foglalkozó vállalatok, magasan kvalifikált munkahelyeket létrehozva. Így a közvetlen és közvetett gazdasági hatásai is jól láthatóak már a tesztpálya építésének, annak ellenére, hogy nem készült még el teljesen. Mindig az újonnan felmerülő igényeknek megfelelően fogjuk átalakítani, továbbépíteni – részletezte a politikus.

Például a Rheinmetall AG óriásvállalat harcjárműveket gyártó, épülő üzeméhez kapcsolódóan egy katonai járművek tesztelésére alkalmas offroad pályával is bővült az eredeti tervekhez képest, amelynek az első ütemét a közelmúltban avatták fel Benkő Tibor honvédelmi miniszterrel és Palkovics László innovációs és technológiai miniszterrel.

Jól halad a Zalaegerszeget az M7-es autópályával összekötő kétszer két sávos gyorsforgalmi út építése is. A két szélső szakaszt már át is adták a közforgalomnak, jelenleg pedig a köztes szakasz kivitelezése zajlik. Hamarosan újabb nagy beruházás indul, szeptemberben teszik le a Zalaegerszeg határán épülő, több mint 18 milliárd forintból megvalósuló, Európa egyik leendő legmodernebb logisztikai konténertermináljának alapkövét. Sok más gazdaságélénkítő, munkahelyteremtő vagy épp a munkahelyek megtartását szolgáló beruházás is megvalósult, ezeknek köszönhetően Zalaegerszeg és térsége a magyar gazdaság egyik motorja lehet – emelte ki Vigh László.

A Magyar Falu Programnak köszönhetően a képviselő választókerületéhez tartozó kisebb települések több mint kétmilliárd forint forráshoz jutottak az elmúlt két évben. Megújult számos óvoda, orvosi rendelő, egyházi és önkormányzati közösségi tér, új utak és járdák épültek, korszerű eszközök beszerzése történt meg, amelyek mind a falvak megtartóerejének növelését szolgálják – fejtette ki Vigh László.

A politikus elmondta, a kormány azon célkitűzését, hogy aki akar, dolgozhasson, garantálják a térségben. A segélyalapú helyett munkaalapú társadalom által pedig az emberek egzisztenciális biztonságán túl Magyarország olyan gazdasági fejlődési pályára állt, amelynek köszönhetően a következő évek, évtizedek nyertese lehet. Ehhez meg kell védeni az eddigi eredményeinket, és nem szabad hagyni, hogy idegen hatalmak mondják meg, mit és hogyan tegyünk – hangsúlyozta Vigh László képviselő, a járműipari tesztpálya és az M76-os okosút megvalósításáért felelős miniszteri biztos.

Kapcsolódó írásaink