Gazdaság

Matolcsy György: A jelentős fiskális tartalékok esete

Gillian Tettnek tökéletesen igaza van abban, hogy az intelligens tervezéshez szükség van az „automatizmus” taktikájára. /FT, 2021. július 2./ – írta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke az Mnb.hu oldalán válaszul a „Economists can’t predict the future – policy should reflect that” (A közgazdászok nem tudják megjósolni a jövőt – a politikának pedig reagálnia kell erre) című cikkre.

Matolcsy György: A jelentős fiskális tartalékok esete
Matolcsy György: A jelentős fiskális tartalékok esete
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Kiemelte: a rögzített költségvetések nem alkalmasak olyan időkben, amikor a jövővel kapcsolatos előrejelzések bonyolultak, hiszen az összes kulcsfontosságú gazdasági feltétel váratlanul megváltozhat. Pont ilyen időszak a mostani is. A kamatlábak alakulását, az inflációs kiugrásokat, az amerikai-kínai erőpróba következő lépéseit, a pandémia újabb hullámait stb. világszerte mély bizonytalanság övezi – tette hozzá a jegybankelnök.

A globális falu minden szereplőjének a fiskális és monetáris politikák összehangolt erőfeszítéseire van szükség ezen bizonytalanságok kezeléséhez. Matolcsy György hangsúlyozta: mindkettőhöz szükséges az ellenállóképesség, rugalmasság és cselekvési szabadság. Ami a fiskális politikát illeti, jelentős költségvetési tartalékokra van szükség a régi-új kihívások megválaszolásához. 

Kapcsolódó írásaink