Gazdaság

Matolcsy György: Kiugrások jönnek, nem vágtató, kétszámjegyű infláció

Tökéletesen egyetértek Bob Prince-szel és a Bridgewater Associates-szel abban, hogy az 1970-es évek „nagy inflációja” nem fog visszatérni a 2020-as években - írta Matolcsy György a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében, amelyben a Bridgewater’s Prince rejects return of the 1970s ‘Great Inflation’” (Prince a Bridgewatertől elveti az 1970-es évek „nagy inflációjának” visszatérését) című cikkre reagál (  Eric Platt, 2021. június 22.)

Matolcsy György: Kiugrások jönnek, nem vágtató, kétszámjegyű infláció
Matolcsy György
Fotó: MH

A tartós deflációs erők végül le fogják szorítani az utóbbi időszak áremelkedéseit, mutat rá a jegybankelnök, aki azt is hozzáteszi: Kína mellett Ázsia szintén felemelkedőben van, ami azt jelenti, hogy az olcsó munkaerő újabb hullámai csatlakoznak a globális gazdasághoz. A digitális átmenet világszerte tovább csökkenti a költségeket. Az új technológiai áttörések hozzájárulhatnak a további termelékenységnövekedéshez.

Ugyanakkor az 1970-es évek más elemei visszatérhetnek Matolcsy szerint, aki úgy látja: nem a „nagy infláció”, hanem a rivalizálások és az ellenségeskedések új típusai jelentik a valódi fenyegetést mindannyiunk számára.

Kapcsolódó írásaink

A magyar minimálbér alakulása

ĀA baloldali kormányok alatt mérsékelten nőtt a nominális minimálbér, míg a jobboldali kormányok alatt az elemelés mértéke jelentős volt