Gazdaság

Szigorúbban lépnek fel az építőipari árdrágulás ellen

A kormány októbertől kiviteli korlátozást rendelt el, hogy az alapanyagokból megfelelő mennyiség maradjon itthon

Kibővített jogkört kapott a kormánytól az építőipari ágazati problémák megfékezéséhez a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). Így a piaci torzulás feltárása felgyorsul, továbbá már van olyan vállalkozás, amelyik önként korlátozza exportkivitelét a hazai keresleti igények kielégítése érdekében – közölte tegnapi sajtóközleményében a hivatal.

Szigorúbban lépnek fel az építőipari árdrágulás ellen
Már vannak, akik elkötelezték magukat az alacsonyabb építőipari árak mellett
Fotó: MH/Katona László

Az építőipari alapanyagok szektorális problémái miatt a kormány úgy határozott, hogy bővíti a nemzeti versenyhivatal jogi lehetőségeit. A változások gyorsabb és hatékonyabb fellépést tesznek lehetővé a piaci problémákkal szemben – közölte a versenyhivatal az MTI-vel. A kormány döntése lehetőséget ad a GVH elnökének gyorsított ágazati vizsgálat elrendelésére. A vizsgálat során a versenyhatóság egyebek mellett a piaci szereplőktől összegyűjtött, kötelező válaszadáson alapuló információk elemzésével tárja fel a verseny torzulásának részletes okait, hogy megtehesse a szükséges lépéseket azok kiküszöbölésére.

A GVH felhívta a figyelmet arra, hogy most megjelent speciális szabályok alapján a versenyhatóság az ágazati vizsgálatot szorosabb határidőkkel, célzottabban, az érintett vállalkozásoktól gyorsabb reagálást elváró eljárási rend szerint folytathatja le. Továbbá kiemelték: a versenyhivatal az új jogkörtől függetlenül is várja azoknak a piaci szereplőknek a jelzéseit, amelyek élni szeretnének a versenytörvény által eddig is biztosított együttműködési lehetőségekkel, hiszen például a kartelljüket önként felfedők akár mentesülhetnek is a bírság alól.

A drasztikus drágulások miatt a kormány úgy határozott, hogy bizonyos termékkörre októbertől kiviteli korlátozást rendel el azért, hogy a nélkülözhetetlen alapanyagokból megfelelő mennyiség álljon a hazai vásárlók rendelkezésére. A Kvarchomok Kft. elkötelezte magát az alacsonyabb árak mellett: célja az építőipari nyersanyaghiány és az elszálló alapanyagárak mérséklése – írják tegnapi sajtóközleményükben. A Kvarchomok Kft. kizárólag a magyar piacot szolgálja ki nyersanyaggal, enyhítve a kínálati hiányt és az alapanyag-drágulást, ami az ingatlanok árát is felhajtja – magyarázták.

Kapcsolódó írásaink