Gazdaság

Nem mindegy, ki viseli a környezetszennyezés terheit

Nem mindegy, hogy ki viseli a környezetszennyezés terheit - jelentette ki Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára a kormány Facebook-oldalára szombaton feltöltött videóban.    

Nem mindegy, ki viseli a környezetszennyezés terheit
A családok is a környezetvédelem mellett teszik le a voksukat
Fotó: FICSAK

 Steiner Attila kiemelte: mindent meg kell tenni a környezetünk megóvásáért, az azonban nem mindegy, hogy ki viseli az ebből adódó intézkedések terheit.

Hozzátette: a most induló nemzeti konzultáció úgynevezett karbonadóval kapcsolatos kérdése is ezt boncolgatja. Az Európai Bizottság ugyanis egy olyan javaslaton dolgozik, amely alapján a szén-dioxid-kibocsátás költségeit a családokkal fizettetnék meg. Ez akár több százezer forintos többletköltséget is jelenthetne egy magyar család számára.

Objektum doboz

Kijelentette: a kormány álláspontja világos, a legnagyobb terheket nem a családoknak, hanem a többletszennyezésért felelős nagyvállalatoknak kell viselniük.

Szerinte ez egy olyan kérdés, amely a következő időszakban végig jelen lesz, ezért fontos, hogy minden magyar állampolgár kifejthesse a véleményét ezzel kapcsolatban. Steiner Attila mindenkit arra buzdított, hogy töltse ki a nemzeti konzultációt.

A baloldal - Brüsszellel „karöltve” - a multinacionális vállalatok helyett az emberekkel fizettetné meg a környezetszennyezés és a klímaváltozás költségeit a magasabb rezsiárakon keresztül - mondta a Fidesz frakcióvezető-helyettese szombati videónyilatkozatában.

Böröcz László azt mondta, a Fidesz nem támogat olyan javaslatot, amely a lakossági energiaárakat növelné.
„Szerintünk nem a magyar családoknak, hanem a nagy szennyező cégeknek kell megfizetni a klímavédelemmel járó költségeket” - hangsúlyozta a frakcióvezető-helyettes, hozzátéve, hogy a baloldal a zöld átállás költségeit az emberekkel fizettetné meg, ezért most egy politikai vita zajlik.
„Mi arra bátorítunk mindenkit, töltse ki a nemzeti konzultációt, és ne hagyjuk, hogy a nagy környezetszennyező cégek helyett az emberekkel fizettessék meg a klímaváltozás árát” - fogalmazott Böröcz László.

Kapcsolódó írásaink