Gazdaság

Erősödnek a magyar–szerb kapcsolatok

A megállapodás szerint a két szervezet közös programokkal és útvonalakkal mutatkozik be többek között az orosz és a kínai piacokon, így felpörgetve a nemzetközi turizmust

A turizmus gazdasági, kulturális és társadalmi fontosságának hangsúlyozására és a még szorosabb turisztikai kapcsolatok elősegítésére hosszú távú együttműködési megállapodást kötött a Magyar Turisztikai Ügynökség és Szerbia Nemzeti Turisztikai Szervezete tegnap Budapesten.

Erősödnek a magyar–szerb kapcsolatok
Könnyid László és Marija Labovic, a szerb szervezet megbízott igazgatója
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A megállapodást Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgató-helyettese és Marija Labovic, a szerb turisztikai szervezet megbízott igazgatója írta alá. Könnyid László kiemelte: a megállapodás szerint a két szervezet közös programokkal és útvonalakkal mutatkozik be többek között az orosz és a kínai piacokon.

A dokumentum célja az országok közötti kapcsolatok fejlesztése, ezáltal a nemzetközi turizmus vissza­épülésének felgyorsítása. Kitért arra, hogy a turizmus a magyar gazdaság egyik motorja, a bruttó hazai termék (GDP) 13 százalékát adta a válság előtt. Ez az ágazati fejlesztések eredménye. Az adatvezérelt turizmus már a jelen, a 2019 nyarán indult Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központban 39 ezer szálláshelyről rendelkeznek napi információkkal, ezekkel adatalapú döntéseket lehet hozni. Ismertette, hogy 2020-ban Szerbia nyolc helyet javítva a 16. helyre lépett elő a magyarországi küldőpiaci rangsorban.

A szerb turisták különösen kedvelik Szegedet és a fürdőhelyeket, Mórahalmot, Makót, Gyulát. Szegeden és térségében tavaly Szerbia volt a második legfontosabb küldőország Románia után – derült ki az MTÜ statisztikáiból. Könnyid László szerint az elmúlt időszak még inkább rávilágított arra, hogy a jövő sikerei csak összefogással és együttműködéssel érhetők el. A most aláírt dokumentummal a két szervezet legfontosabb célja az országok közötti jó kapcsolatok ápolása és fejlesztése, ezáltal a nemzetközi turizmus vissza­épülésének felgyorsítása.

Marija Labovic arról beszélt, hogy a két ország tapasztalatcserékkel segíti egymás munkáját, továbbá támogatják a határon átnyúló kezdeményezéseket és projekteket.

A szerb turisztikai szervezet megbízott igazgatója elmondta: 2019 rekordév volt számukra turisztikai szempontból, rendkívül sok kínai és orosz turista vendégeskedett az országban. Kiemelte: céljuk, hogy minél több magyar ember számára vonzóvá tegyék a Szerbiá­ba való utazást. Ami szerinte különösen felkeltheti a turisták érdeklődését Belgrád mellett, az Szerbia hegyvidéke, ami téli és nyári kikapcsolódásra is alkalmas egyaránt.

Kitért arra, hogy jövőre Újvidék lesz az Európai Unió kulturális fővárosa, ami remélhetőleg még több turistát vonz az országba. A krízist követően sikereket csak összefogással lehet elérni, és fontos, hogy a szomszédos országok támaszai legyenek egymás­nak – mondta.

Kapcsolódó írásaink