Gazdaság

Startup-pályázatot hirdetett meg a KINCS Smart Family

A Kopp Mária Intézet a Népesedért és a Családokért (KINCS) Smart Family Centruma országjárásra indult július 7-én, hogy népszerűsítse a KINCS Smart Family Nagydíj 2021 startup versenyét, melynek első állomása Debrecen volt.

Startup-pályázatot hirdetett meg a KINCS Smart Family
A Kopp Mária Intézet a Népesedért és a Családokért (KINCS) Smart Family Centruma országjárásra indult július 7-én, hogy népszerűsítse a KINCS Smart Family Nagydíj 2021 startup versenyét, melynek első állomása Debrecen volt
Fotó: MH

A KINCS összesen hat kategóriát hirdett meg: társadalmi és közösségi innovációk, e-egészség, a jövő oktatása, okos családi otthonok, családi kassza, zene és kreatív megoldások.

Előnyt élveznek a bírálatnál azok a startupok, melyek termékükkel vagy szolgáltatásukkal a koronavírus-járvány okozta megváltozott élethelyzetre nyújtanak újszerű megoldásokat.

Debrecen egy innovatív, fejlődő és családbarát város, és minden segítséget megadnak ahhoz, hogy támogassák a családokat segítő startupokat, hogy minél több innovatív megoldás születhessen – mondta Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármestere.

Fűrész Tünde, Kopp Mária Intézet elnöke hozzátette: három éve családkutató intézetként működő KINCS tevékenysége kibővült, hogy segítse az innováció és a családok világának szorosabb kapcsolatát.

A versennyel egyrészt ahhoz kívánnak hozzájárulni, hogy a családok életében sokkal inkább jelen legyenek a magyar innovatív megoldások, másrészt az üzleti életben a családi értékek is minél hangsúlyosabbak legyenek – hangsúlyozta.

Engler Ágnes, a KINCS tudományos elnökhelyettese részletesen kitért a családtudomány és az innováció egymást erősítő kapcsolódására, jó példaként kiemelve a Debreceni Egyetem és a KINCS együttműködését, amely során családi kurzusokat tartanak, családtémájú konferenciákat szerveznek, illetve közös kutatásokban is részt vesznek.

Kifejtette, hogy a kutatás és innováció együttműködésben a „családok profitja” kétirányú. Egyrészt az innovatív megoldások nyomán a családi élet még hatékonyabb, átgondoltabb mederben folyhat, hiszen segítik a családokat okosan és tudatosan élni, gondolkodni, tervezni.

„Tudjuk, hogy sikeres vállalkozások, startupok csak ott jöhetnek létre, ahol erős a helyi közösség, nyitott az új fejlesztésekre, s lokálpatrióta annyira, hogy a magyar emberek munkájának eredményeként létrejövő termékeket előnyben részesíti a vásárlásakor.

Ha a járványnak van pozitív hatása, akkor az egyik biztosan az, hogy erősödött a közösségeinkben az összetartás, jobban figyelünk egymásra” – emelte ki Szalai Piroska, a KINCS Smart Family Centrum vezetője.

Többek között Zombori Dénes, az Innonic Group képviseletében bemutatta Magyarország egyik legjelentősebb startup stúdióját. Debreceni cégként 2006 óta foglalkoznak IT fejlesztéssel, 2014 óta pedig tudatosan elindítanak startupokat a meglévő tapasztalatokra építve.

Rácz Gréta Ildikó, a Green Drops Farm Kft. ügyvezetője elmondta: a hazai fejlesztésű Green Drops Hidropónia forradalmasítja a növénytermesztést. Az innovatív berendezés egyik legnagyobb előnye, hogy használatával föld nélkül nevelhetünk friss, növényvédőszer-mentes, tápanyagban gazdag salátákat, zöldségeket és gyümölcsöket.

Kapcsolódó írásaink