Gazdaság

A gazdaság újraindításában is együttműködik Magyarország és az EBRD

Fenntartható és digitális fejlesztésekkel segíti a gazdaság újraindítását Magyarország és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) együttműködése – jelentette ki Varga Mihály a bank kormányzótanácsának plenáris ülése után.

A gazdaság újraindításában is együttműködik Magyarország és az EBRD
Varga Mihály
Fotó: MH/Purger Tamás

A tárca közleménye szerint a pénzügyminiszter kiemelte: a pénzintézet a napokban javította a magyar gazdaságra vonatkozó előrejelzését, a korábbi 4 százalék helyett már 5,5 százalékos növekedést várnak az idei évre. Az EBRD eddig közel 200 befektetést hajtott végre Magyarországon, amelyek értéke meghaladja az ezer milliárd forintot – ismertette Varga Mihály.

Mint mondta: hazánk EBRD-vel való együttműködésének keretét a bank idén elfogadott ötéves országstratégiája adja, amely a gazdaság újraindítását, valamint a digitális és zöld átmenetet helyezi előtérbe. A tárcavezető kijelentette: a bank gyorsan reagált a koronavírus-válságra, rekordösszeget, mintegy tizenegy milliárd eurót fektetett be 2020-ban világszerte.

Emellett a szolidaritási csomag és a beruházások támogatása révén 2021 végéig várhatóan akár 21 milliárd eurónyi befektetést is végrehajthat működési országaiban – tette hozzá.

Kapcsolódó írásaink