Gazdaság

Nagyobb adókedvezmény a felsőoktatás érdekében

Tovább fehéredik a gazdaság, ami számottevő bevételt hozhat

A jövő évi adótörvény több kedvező szabálya már alkalmazható, június 10-től ugyanis többféle jövedelem vált adómentessé, és megnőtt az egyetemet támogató cégek adókedvezménye is.

Az energiaellátók már az idei évre alkalmazhatják a kedvező veszteségelszámolási szabályokat, és már idén fehéredhet a kriptopiac is – közölte tegnap Izer Norbert. A Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára emlékeztetett arra, hogy az Országgyűlés a múlt kedden megszavazta a jövő évi adóváltozásokról szóló törvényjavaslatot, és már a jogszabály kihirdetése is megtörtént. Bár az elnevezés mást sugall, de a 2022-es adótörvény számos kedvező rendelkezése már csütörtökön hatályba lépett – jelentette ki az államtitkár. Kibővült és még kedvezőbb lett a kutatás-fejlesztés több mint tizenöt éves támogatási rendszere – hangsúlyozta Izer Norbert.

Az egyetemeket támogató cégek háromszoros adóalap-kedvezménye révén a jövő versenyképes munkaerejébe fektető cégek a juttatás összegét a költségként elszámolás mellett még háromszor érvényesíthetik csökkentő tételként is. A kormány adópolitikai eszközzel is segíti azt, hogy a magyar felsőoktatás világszinten is kiemelkedő szaktudást biztosítson, és a lehető legmagasabb színvonalú oktatást nyújtsa. Az adókedvezmény a közvetlen előnye mellett közvetve is előnyös a vállalkozói szférának.

Kiemelte, hogy már idén alkalmazhatók a kriptodevizákra vonatkozó kedvező szabályok. Az adó mértéke a felére, 15 százalékra csökken, így tisztul a hazai kriptopiac, és tovább fehéredik a gazdaság, ami számottevő bevételt hozhat a költségvetésnek – jegyezte meg az államtitkár.

Kapcsolódó írásaink