Gazdaság

Magánvállalkozások is adományozhatnak közérdekű alapítványoknak

 Országgyűlés elé benyújtott törvénymódosító javaslat azt szolgálja, hogy támogatási szándékuk esetén magáncégek is hozzájárulhassanak a főként felsőoktatási, tehetséggondozási közcélok eléréséhez - tudatta Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára hétfőn.

Magánvállalkozások is adományozhatnak közérdekű alapítványoknak
Schanda Tamás: Magánvállalkozások is adományozhatnak közérdekű alapítványoknak
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Elmondta, a kormány a közösségi célok hatékonyabb elérése, a sokféle és gyorsan változó közfeladat korszerű ellátása érdekében hozott létre közérdekű vagyonkezelő alapítványokat. Az alapítványok döntő többsége a modellváltó egyetemek fenntartására hivatott, a továbbiak is főként képzési, tehetséggondozási, kutatási és kulturális feladatokat vállalnak át az államtól. Kiemelkedő társadalmi értékteremtő szerepüket már az alaptörvény is elismeri - közölte.

A most benyújtott módosító javaslat lehetővé teheti, hogy a magáncégek is támogassák a magyar fiatalok jövőjét közérdekű alapítványokon keresztül. A tervezett változtatásokkal, a saját kezdeményezésű vagyonjuttatások akadályainak lebontásával, hatékonyabban ösztönözhetők a felsőoktatás versenyképességét növelő egyetemi-vállalati együttműködések is - hangsúlyozta Schanda Tamás.

Kapcsolódó írásaink