Gazdaság

Matolcsy: A jegybankoknak új referenciára van szükségük

Alapértelmezés szerint a jegybankok vállalatikötvény-politikájának referenciaként kell szolgálnia más befektetők számára - fogalmazott Matolcsy György a novekedes.hu-n megjelent írásában, mellyel David Milliken Bank of England aims for greener corporate portfolio" (A Bank of England zöldebb vállalati portfólió elérését célozza) című cikkére reagált.

A Bank of England olyan lépéseket tett, amiknek köszönhetően a legszennyezőbb vállalatok végül kiszorulhatnak a kötvényportfóliójából. Abszolút jogos, és a lépést követnie kellene minden jegybanknak szerte a világon. Mindemellett, minden jegybanknak „fenntarthatósági mandátummal" kellene rendelkeznie annak érdekében, hogy a zöld átalakulás proaktív szereplőivé válhassanak - írta Matolcsy György.

A szabályozó hatóságoknak minden eszközük megvan rá, hogy a bankokat arra ösztönözzék, hogy azok elősegítsék a vállalatok és a lakosság üvegházhatású gázkibocsátásának gyorsabb ütemű csökkentését.

Minden jegybank rendelkezik nyílt vagy hallgatólagos mandátummal a kormány gazdaságpolitikájának támogatására. Miért ne vállalnánk részt a kormány zéró-emissziós céljainak elérésében is? Eljött az idő, hogy elvégezzük a munka ránk háruló részét - zárta írását az MNB elnöke.

Kapcsolódó írásaink