Gazdaság

Matolcsy György: A közgazdasági szemlélet majd leállítja Biden kísérletét

Elképzelhető, hogy az amerikai mentőcsomagok megváltoztatják azt a keretrendszert, amelyet eddig használtunk, de a hagyományos közgazdasági szemlélet megállítja majd az új keretek közé helyezett politikát - válszolt Matolcsy György a novekedes.hu-n közzétett írásában Megan Greene, a Financial Timesban közzétett, „Joe Biden’s experiment could revolutionise economic thinking” (Joe Biden kísérlete forradalmasíthatja a gazdasági gondolkodást) című cikkére.

A világjárványt követő időszakban visszatérnek a felelősségteljes költségvetési politikák, hiszen a gazdaságtörténet korábbi válságainak minden egyes fejezetében ez történt. Mindenesetre ez logikus is, különben egy új költségvetési válság következne, amely továbbvezetne a teljes gazdaságon átívelő válsághoz - írja a jegybankelnök.

A spanyol birodalom többször is csődbe ment, mert nem vette figyelembe ezt a szabályszerűséget, és végül a Bourbon-ház át is vette a hatalmat a Habsburgoktól. Ennek a mellékhatásnak most az Egyesült Államok is ki lehet téve, ha nem számolnak az óvatos makroökonómiai gondolkodás gyakorlatával - teszi hozzá.

Kapcsolódó írásaink