Gazdaság

Az MNB visszavonta a MikroCredit Zrt. tevékenységi engedélyeit

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) visszavonta a MikroCredit Zrt. hitel- és pénzkölcsön nyújtására, illetve pénzügyi szolgáltatás közvetítésére vonatkozó engedélyeit és elrendelte a vállalkozás végelszámolását - közölte a jegybank hétfőn.

Az MNB visszavonta a MikroCredit Zrt. tevékenységi engedélyeit
Magyar Nemzeti Bank
Fotó: MH/Katona László

A  társaság saját tőkéje huzamosabb ideje nem érte el a törvényi minimumot. Az MNB a tőkeszint csökkenését követően több alkalommal hozott határozatot a tőkehelyzet rendezésének előírására, ám a vállalkozás a megszabottakat nem teljesítette teljeskörűen.

A közleményben felidézték: ha a saját tőke összege az engedélyezés feltételeként előírt induló tőke legalacsonyabb szintje alá csökken, az MNB 18 hónapot adhat a jogszabályi előírás teljesítésre.

A MicroCredit engedélyeinek visszavonása nincs érdemi hatással a pénzügyi piacokra, hiszen a társaság jelenlegi pénzkölcsöneinek volumene a bankcsoporthoz nem tartozó pénzügyi vállalkozások teljes hitelállományának alig 2 ezrelékére rúg - mutatott rá az MNB, hozzátéve, hogy a pénzügyi vállalkozás az elmúlt bő egy évben nem végzett aktív tevékenységet.

A jegybank felhívta a figyelmet arra, hogy a cég által korábban kihelyezett kölcsönök törlesztéseit az érintett ügyfeleknek változatlanul teljesíteniük kell.

Kapcsolódó írásaink