Gazdaság

Matolcsy: Új alku mindannyiunk számára

"Legyünk fiatalok, középkorúak vagy idősek, mindannyiunknak határozottan szüksége van egy új alkura. Sőt, igazából személyre szabott új alkukra van szükség, hogy megoldhassuk a lakhatásunkat, egészségünket, munkahelyeinket és egyéb tényezőket veszélyeztető jelenlegi, de még inkább közelgő válságokat" - írta a novekedes.hu portálon megjelent cikkében Matolcsy György. A jegybank elnöke az A new deal for the young: how to fix the housing crisis (Új alku a fiataloknak: hogyan lehet megoldani a lakhatási válságot?" című cikkre reagált. (FT, Szerkesztői levél, 2021. április 26.)

Matolcsy szerint ennek oka mind a nagy jövedelmű társadalmakban, mind pedig a feltörekvő gazdaságokban végbemenő tengernyi változás természetéből fakad.

„Miközben minden generáció változatlan kihívásokkal néz szembe - egészségügyi gondok, személyes biztonság, a lakhatás megfizethetősége, klímaváltozás, munkavállalás, a jó színvonalú oktatás elérhetőségével, illetve a lakó- és a munkahelyváltás rugalmasságával összefüggő problémák - mégis generációként eltérő megoldások kellenek. Senki sem képes ezek közül valamelyiket úgy megoldani, hogy a többivel nem foglalkozik, hiszen ezek a dilemmák szorosan összefüggenek” - mutatott rá a jegybankelnök, hozzátéve: az idősebbeknek sokkal jobb minőségű, fenntartható zöld lakóhelyekre van szükségük, számtalan okos-megoldásokra épülő egészségügyi létesítménnyel.

„A középkorú, aktív generációknak sokkal több új otthont kell biztosítani azért, hogy képesek legyenek megragadni az új munkalehetőségeket, és kezelni a család gyarapodását. A fiatal generációknak pezsgő városi élet kell és nagyszerű egyetemekre kell járniuk, ezért a bérleti díjaknak is megfizethetőnek kell lenniük számukra. Az új, zöld otthonprogramoknak személyre szabott lehetőséget kell kínálnunk, hogy sok új, fenntartható otthon épülhessen, a régieket pedig felújíthassák. Ezek az új megállapodások egybeforrasztják a lakhatási, egészségügyi, munkahelyteremtési és oktatási megoldásokat, illetve a klímaváltozás elleni küzdelmet” - mutatott rá a jegybankelnök.

Kapcsolódó írásaink