Gazdaság

A költségvetés biztosítja a gazdaság újraindításához szükséges forrásokat

2021-ben a járvány elleni védekezés mellett megkezdődhet a gazdaság újraindítása is. A Gazdaság-Újraindítási Akcióterv lehetővé teszi, hogy mindenki, akit a járvány nehéz helyzetbe hozott, talpra tudjon állni. A költségvetés módosításával biztosítottak maradnak a járványügyi és gazdaság-újraindítási intézkedések forrásai, miközben az adósságszint is csökkenő pályára állhat.

A költségvetés biztosítja a gazdaság újraindításához szükséges forrásokat
Képünk illusztráció
Fotó: MH/Katona László

2021 első négy hónapjában az államháztartás központi alrendszere 1043,6 milliárd forintos hiánnyal zárt. Ezen belül a központi költségvetés 890,0 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok 14,5 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 139,1 milliárd forintos hiányt értek el - írja a Pénzügyminisztérium lapunknak eljuttatott sajtóközleményében.

2021 áprilisában a központi alrendszer 100,5 milliárd forintos többlettel zárt, mely nagyságrendileg hasonló az előző évi azonos havi többlethez - emelik ki.

Az idei évben a járványügyi védekezéshez biztosított források április végére meghaladták a 398,8 milliárd forintot. A gazdaság újraindítását segítve a kormány ismételten meghosszabbította az ágazati bértámogatási rendszert, így a bértámogatást a jogosult szektorok cégei május hónapra is kérhetik - hívják fel a figyelmet.

2021. április végéig a hazai kiadások közül kiemelhetők még a koronavírus-járvány következtében szükségessé vált versenyképesség-növelő támogatásra (86,1 milliárd forint), és a vasúti fejlesztésekre (60,2 milliárd forint) fordított források. Jelentősek még a közlekedési ágazati programokra (59,4 milliárd forint), a közúti fejlesztésekre (57,9 milliárd forint), valamint a Modern Városok Program céljaira (42,2 milliárd forint) és a Turisztikai fejlesztési célelőirányzatból (37,5 milliárd forint) kifizetett összegek - teszik hozzá.

A gazdaság újraindításának sarkalatos pontját jelentő 2021-es költségvetés módosítását még a tavaszi ülésszakon fogadhatja el az Országgyűlés.

Kapcsolódó írásaink