Gazdaság

Az egekbe szökhetnek az olajárak

Most még tombol ugyan a koronavírus Indiában, a járványhelyzet enyhülésével azonban okozhat meglepetéseket az olajpiacon a dél-ázsiai ország – mondta lapunknak Lentner Csaba

Ahogy visszaáll a termelés normál rendje, sőt a másfél év alatt elhalasztott fogyasztási és beruházási kereslet is robbanásszerű módon jelentkezik, az olajárak is az egekbe szöknek majd. A második negyedévben már határozott irányú GDP-növekedés lesz, amely szép fokozatosan eléri a válság előtti szintet.

Az egekbe szökhetnek az olajárak
A világpiacon akár száz dollár fölé is emelkedhet a hordónkénti olajár
Fotó: AFP

Egyre közelebb vagyunk ahhoz, hogy a társadalom átoltottsága elérje a kívánt, 70-80 százalékos szintet, ami nyár végére reményeink szerint teljesíthető is lesz, ekkor kezdődhet a visszaszámlálás a szolgáltató ágazatok teljes körű újraindításához – mondta lapunknak Lentner Csaba közgazdászprofesszor.

A szakértő arra számít, nyár elejére helyre áll a gazdaság és a társadalom optimális működési rendje. Bízzunk abban, hogy az újabb vírusmutánsokra is megfelelő védelmet nyújtanak a már forgalomban lévő vakcinák – tette hozzá. A közgazdász szerint elkezdhetünk abban bizakodni, hogy helyreállnak a termelési láncok, a gazdaság motorja lassan üzemi hőfokra kerül, viszont a teljes felpörgéshez, vagyis a 2020 év eleji állapothoz, ami jó egy éve volt, azonban még egy-másfél évet várni kell.

Úgy véli, hogy a második negyedévben már határozott irányú GDP-növekedés lesz, ami szép fokozatosan, jó egy éven belül eléri a válság előtti szintet. A jó alapok most igen sokat számítanak, ami a 2010–2019 közötti gazdaságpolitika nagy érdeme – fogalmazott. Lényeges azonban, hogy azokat a gazdasági reformokat, amelyekkel „Az ej’ ráérünk arra még” mentalitással halogattunk, mint például a jövedelemadó és a társasági adó további csökkentése, a kisvállalatok erősebb támogatása, nos ezekkel az újjáépítési szakaszban nem késlekedhetünk, a szakértő szerint ezekkel kell kezdeni a visszaépítést – hangsúlyozta.

Lenter Csaba kitért arra, hogy most még tombol ugyan a koronavírus Indiában, a járványhelyzet enyhülésével azonban fog még meglepetéseket okozni az olajpiacon a dél-ázsiai ország. Előrejelzések szerint ugyanis a várható gazdasági növekedése az energiaigényét is feljebb tornássza, és azt kénytelen lesz jó ideig fosszilis hordozók bevonásával kielégíteni, és innentől India minden más országnál több olajat fog igényelni – magyarázta.

A közgazdászprofesszor szerint még Kína olaj energiaszükségletét is messze le fogja előzni, ugyanis miközben Kínában egyre inkább elterjedőben vannak a megújuló energiaforrások, a teljes energiaszükségletük mintegy húsz százaléka már erre épít, addig Indiában ez a modernizációs folyamat még alig kezdődött el.

Elmondta, hogy Indiában a gazdaságtól olyan mértékű növekedést várnak, amelyet a megújuló energia hordozók messze nem képesek kiszolgálni, így marad a klasszikus, környezetszennyező energiaforrásokra való erős ráutaltság, ami az olaj árát felfelé nyomja.

A szakértő szerint ahogy visszaáll a termelés normál rendje, sőt a másfél év alatt elhalasztott fogyasztási és beruházási kereslet is robbanásszerű módon fog jelentkezni, így az olajárak is az egekbe szöknek. A világpiacon akár száz dollár fölé is emelkedhet a hordónkénti olajár, ami a hazai piacon áremelkedést vált ki. Sajnos ezáltal nő majd az infláció, így lesz dolga a jegybanknak, hogy az inflációt amennyire csak lehet, kordában tartsa – taglalta a jövőbeli helyzetet Lentner Csaba.

Kapcsolódó írásaink