Gazdaság

Új lehetőségek előtt a diákok és a nyugdíjasok

A visszafojtott lakossági kereslet berobbanásával egy általános, minden idetartozó szektort érintő, dinamikus munkaerőigény megjelenésére számít a MADS Márton Áron Iskolaszövetkezete

A korlátozások feloldásával és az átoltottság növelésével ismét igény mutatkozhat a diák és a kölcsönzött munkavállalókra, és ismét munkalehetőség előtt állnak a szövetkezeti formában foglalkoztatott nyugdíjasok is.

Új lehetőségek előtt a diákok és a nyugdíjasok
Az átoltottság növelésével újra igény lehet a diák és kölcsönzött munkavállalókra
Fotó: MH

Tavaly márciusában a korlátozó intézkedések bevezetésekor napok alatt befagyott a piac a diák és a kölcsönzött munkavállalók vonatkozásában is. A megbízóink döntő többsége azonnali létszámstopot vezetett be, és a meglévő állomány mintegy felét 1-2 héten belül leépítette – válaszolta lapunk megkeresésre Virág Viktor, a MADS Márton Áron Iskolaszövetkezet igazgatósági tagja.

Szólt arról is, hogy a sokk hatására előállt bizonytalanság egy tervezhetetlen időszakot hozott el a cégek számára. Mivel a munkaerő-kölcsönzés és a „diákmunka” is rendkívül rugalmas foglalkoztatási forma, a megbízók számára egyszerűbb és gyorsabb volt a „bérelt” munkaerőtől megválni elsőként, függetlenül a kölcsönzött dolgozók munkájának minőségétől.

Elmondható – tette hozzá –, hogy a nagyvállalati partnerek, és a házhozszállításnak köszönhetően a gyorséttermi láncok, néhány hét alatt rendezték soraikat és április közepétől visszaépítették az állományokat. A vendéglátóipari szektor és általában a kis- és középvállalati szektor esetében, a tevékenységük jellegéből és a kevésbé megfelelő technikai hátterükből adódóan, a visszaépülés jóval lassabban történt.

Összességében a 2020-as év tizenkét százalékos árbevétel-csökkenést hozott a szövetkezetnek 2019-hez képest. Idén a korlátozások csökkenésével és a beoltottság növekedésével párhuzamosan, egyértelmű felívelést tapasztalunk. A második negyedév végétől visszatérhet a keresleti nyomás a munkaerőpiacra – mondta el Virág Viktor. A visszafojtott lakossági kereslet élénkülésével egy általános, minden szektort érintő, dinamikus munkaerőigény megjelenésére számítanak. A nyári szezonhoz kapcsolódó munkakörökben pedig egyenesen robbanást várnak.

A nyugdíjasok munkavégzésével kapcsolatban elmondta, hogy miután ők a COVID legveszélyeztetettebb korosztálya, az ő munkavégzésüket csaknem teljesen ellehetetlenítette a járványhelyzet, így a legnagyobb visszaesést is ebben az üzletágunkban szenvedtük el – mondta Virág Viktor.

A beoltottságuk előrehaladottsága azonban lehetővé tette és teszi is, hogy ők is visszatérjenek a munkaerőpiacra. A nyugdíjas részleg visszaépülésének mintázata hasonló a munkaerő-kölcsönzéshez és a diák­munkához. A megrendelők ismét nyitottak lettek a nyugdíjasok fogadására, így számos irodai és egyszerű, betanított pozíció nyílt meg a szövetkezeti tagok számára.

Kapcsolódó írásaink