Gazdaság

Külföldön bíznak a hazai gazdaságban

A kormány a munkát és a jövedelmet terhelő adók csökkentésével akarja segíteni a cégeket, mégpedig azzal, hogy folytatódni fog az adminisztráció és az adórendszer egyszerűsítése

A Magyarországon működő német, illetve külföldi vállalatok továbbra is bíznak az ország gazdasági teljesítményében, a vállalatvezetők az idei magyar növekedést a régiós átlagnál sokkal magasabbra várják. Ebből kifolyólag a kormány továbbra is támogatja a beruházásokat, a munkahelyteremtést és a versenyképesség növelését.

A pénzügyminiszter elmondása szerint a magyar kormány erre az évre 4,3 százalékos GDP-bővülést vár, jövőre pedig 5,2 százalékot – mondta tegnap Varga Mihály pénzügyminiszter a Német–Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) online eseményén. A tárcavezető a német vállalatok bizalmát fontos értéknek nevezte, amire Magyarország a gazdaság újraindításában is építhet.

Németország a legnagyobb tőkebefektető az országban, tavaly a németországi cégek 430 millió eurónyi befektetést valósítottak itt meg. A legtöbb új beruházást húsz projekttel a német vállalatok hajtották végre tavaly az országban, ezek ezerötszáz új munkahelyet teremtettek – fűzte hozzá. Továbbá elmondta, a vírus sem változtatott azon, hogy Németország Magyarország legfontosabb gazdasági partnere.

A cégeket a kormány a munkát és a jövedelmet terhelő adók csökkentésével kívánja segíteni – mutatott rá a pénzügyminiszter, utalva arra, hogy folytatódik az adminisztráció és az adórendszer egyszerűsítése. Jövő nyártól eltörlik az 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulást, a szociális hozzájárulási adó újabb két százalékponttal mérséklődik, így az adó mértéke több lépcsős csökkenés után 28,5 százalékról 15,5 százalékra esik vissza – emelte ki.

Sávos András, a DUIHK elnöke az online eseményen elmondta, hogy a felmérés szerint a tavalyi gyengülés jelentős részét ledolgozza idén a magyar gazdaság, emiatt a vállalatvezetők között többségben vannak azok, akik bővítenék tevékenységüket. A kamara elnöke jelezte, hogy a cégek közül minden másodiknak komoly kockázatot jelent a munkaerőhiány, a gazdaságpolitikai és üzleti környezet ugyanakkor kis lépésekben tovább javul.

Javult a közigazgatás megítélése is – tette hozzá, s jelezte, hogy már többen vannak azok, akik elégedettek ezzel a területtel. A vállalatvezetők hatszázalékos béremelésre készülnek – ismertette az elnök. Eszerint hét-nyolc százalékos növelés is elképzelhető. Dirk Wölfer, a kamara kommunikációs osztályvezetője elmondta, hogy a GDP irányváltozását jól jelző befektetői hangulatindex érezhetően, húsz pontra javult a tavalyi nyolc és a tavalyelőtti tizenötös értékről.

A jövő év az újraindítás költségvetési éve lehet

A Gazdasági-Újraindítási Akcióterven belül több forrás juthat a gazdaság újraindítására – mondta Varga Mihály, pénzügyminiszter tegnap. Hozzátette: a 2022-es költségvetés az újraindítás költségvetési éve lehet. A következő évben a kormány 7309 milliárd forintot szán beruházásokra, turizmusra és foglalkoztatásokra.


Kiemelte, hogy a családok támogatására szánt összeg is növekszik több mint 2778 milliárd forinttal, amely a 2021-es évhez képest 483 milliárddal lesz több. Az egészségügy is tovább fog fejlődni a közeljövőben, ugyanis 2884 milliárd forintot tudnak befektetni. Folytatódnak az adócsökkentések is, megközelítőleg 423,5 milliárd forint maradhat a családoknál és vállalkozásoknál, ahol a huszonöt év alattiak 140 milliárd forinttal tudnak gazdálkodni.

A munkáltatói adóterhek pedig két százalékkal csökkenhetnek. 2022-ben emelkednek a nyugdíjak, mintegy 4163 milliárd forint jut a nyugellátásokra, és százhatvanmilliárd forint a tizenharmadik nyugdíj második ütemezésére. A nyugdíjprémium várhatóan 68,5 milliárd forint körül fog mozogni.
(JA)

Kapcsolódó írásaink