Gazdaság

Matolcsy György: A nemzeti versenyképesség erős ipari bázisra épül

A régi vitának vége, különösen a szuperhatalmak számára. Az erős iparágak, kiváltképp a feldolgozóipar, még mindig/ismét a nemzeti versenyképesség középpontjában állnak – írja Matolcsy György a novekedes.hu oldalon Rana Foroohar „Why manufacturing matters to economic superpowers” (Miért fontos a feldolgozóiapr a gazdasági nagyhatalmaknak? című cikkérere reagálva, amely a Financial Times  2021. április 12-i számában jelent meg.

Amint azt Foroohar a McKinsey Global Institute-tól vett adatokra alapozva helyesen megállapítja: jóllehet az USA-ban a feldolgozóipar az ország GDP-jének mindössze 11 százalékát adja, ugyanakkor a tőkebefektetések 20 százalékát, a termelékenységnövekedés 30 százalékát, az export 60 százalékát és a teljes üzleti kutatásfejlesztési kiadások 70 százalékát teszi ki.

Erős feldolgozóipari szektor hiányában senki nem tud erős versenypozíciót elérni globális szinten. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy egy ilyen ország nem lesz képes erős nemzetbiztonsági pozíciót kiépíteni sem globálisan, sem regionálisan, sem pedig lokálisan.

A versenyképesség és a nemzetbiztonság ugyanannak az éremnek a két oldala.

Kapcsolódó írásaink