Gazdaság

Munkahelyteremtés kutatás-fejlesztési központ bővítésével

A kormány támogatásával a fiatalok, felsőfokú végzettségűek számára teremtenek új munkahelyeket a távközlési vállalatnál – hangsúlyozta Szijjártó Péter külügyminiszter

Az Ericsson Magyarország hárommilliárd forintból bővítené budapesti kutatás-fejlesztési (K+F) központját, kétszáz új munkahelyet teremtve. A kormány hatszázmillió forint vissza nem térítendő támogatást nyújt a fejlesztéshez.

Munkahelyteremtés kutatás-fejlesztési központ bővítésével
Szijjártó Péter, Simicskó István, a KDNP országgyűlési frakciójának vezetője, valamint Éry Gábor, az Ericsson Magyarország vezérigazgatója tesztelés közben
Fotó: Szijjártó Péter Facebook-oldal

Az Ericsson a kormány támogatásával kétszáz új munkahelyet hozhat létre fiatalok, felsőfokú végzettségűek számára a távközlési vállalatnál – mondta tegnap Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A cég döntésével a magyar mérnökök, informatikusok alapvetően befolyásolhatják az informatikai és távközlési iparág globális alakulását.

A cég egyik globálisan meghatározó K+F központja Budapesten van, ahol több mint kétezer dolgozót foglalkoztatnak. Már 85 működő 5G-hálózatot üzemeltet az Erics­son világszerte, és a 6G-hálózat fejlesztéseinek első fázisait is elkezdhetik hamarosan. A cég bevételeinek nyolcvan százalékát a szolgáltatásexport adja, ami azt mutatja, hogy nemzetközileg versenyképesek a budapesti fejlesztések – hangsúlyozta a miniszter.

A svéd–magyar kétoldalú kereskedelem 32 százalékkal nőtt idén az első negyedévben, már hétszázmillió eurónyi svéd befektetett tőke van Magyarországon – mondta Szijjártó Péter. Többek között arra is kitért, hogyan zajlik a magyar felsőoktatás stratégiai és strukturális átalakítása, az egyetemek fejlesztésére megközelítőleg ezerötszázmilliárd forintot költenek. A K+F költéseket folyamatosan növeli a kormány, idén a tavalyinál huszonöt százalékkal több juthat erre. Tavaly huszonöt, az informatikai, vagy üzleti szolgáltatás fejlesztését célzó beruházás valósult meg az országban, háromezer, magas hozzáadott értéket jelentő új munkahelyet hozva létre.

Éry Gábor, az Ericsson Magyarország vezérigazgatója elmondta, hogy a fejlesztési központ további bővítése méltó megünneplése a cég harmincadik magyarországi jubileumi évének. A budapesti fejlesztések nem lennének sikeresek az egyetemi együttműködések nélkül, amire eddig több mint tizenhárommilliárd forintot költöttek. Az Ericsson eddig több mint százharminc kereskedelmi 5G-szerződést kötött. A bővítéssel a magyar központ még inkább versenyképes lesz a vállalaton belül, ami a cég további hosszú távú jelenlétét is lehetővé teheti – hangsúlyozta.

Simicskó István, a KDNP ország­gyűlési frakciójának vezetője, a terület, Újbuda országgyűlési képviselője kiemelte, hogy a kormány támogatásával újabb kétszáz munkahely jöhetett létre a fiatalok, felsőfokú végzettségűek számára a távközlési vállalatnál. A cégnek több mint százegyezer alkalmazottja van globálisan, Magyarországon pedig több mint kétezer.

Újabb rakomány Szputnyik V vakcina Oroszországból
 

Újabb szállítmány Szputnyik V vakcina érkezéséről számolt be Szijjártó Péter külügyminiszter tegnap hajnalban a Facebook-oldalán. A miniszter hangsúlyozta, szeretné visszaadni az embereknek minél előbb a korábbi, normális életkörülményeket, ehhez pedig az oltási ütemet tovább kell fokozni, amihez viszont oltóanyagokra van szükség.

A kormány teherszállító repülőgépe Moszkvából négyszáznyolcvanezer Szputnyikkal a fedélzetén érkezik Budapestre. A gép fedélzetén kétszázezer első komponensű oltóanyag van, amelynek a leszállításával Oroszország teljesítette a szerződésben vállalt kötelezettségeit az első komponensű oltások vonatkozásában.
(JA)

Sikeres védelempolitikai együttműködés Svédországgal

Magyarország és Svédország együttműködésének sikerterületei a gazdaság- és a védelempolitika – hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tegnap budapesti sajtótájékoztatóján, miután megbeszélést folytatott Ann Linde svéd külügyminiszterrel. Tavaly kétmilliárd euró volt a két állam kereskedelmi forgalma, amely idén már most 32 százalékos növekedést mutat.

Magyarországon 225 svéd cég működik, ezek tizenötezer embernek adnak munkát. A svéd vállalatok egyre több kutatás-fejlesztési beruházást hajtanak végre. Megjegyezte, hogy bár Svédország nem lépett be az Észak-atlanti Szerződés Szervezetébe, szoros kapcsolatot ápol vele.
(JA)

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom