Gazdaság

Megújult a vállalkozási információs portál

„A gazdaságvédelmi akcióterv elsődleges célja a munkahelyek megóvása volt. Azt vállaltuk, hogy annyi új munkahelyet hozunk létre, amennyit a vírus tönkretesz”

A gazdaság újraindítása csak a magyar vállalkozásokkal együtt sikerülhet, ezért a kormány azon dolgozik, hogy megerősítse őket, megkönnyítse a magyar vállalkozók életét, és szakmailag támogassa a hazai cégek fejlesztését. Ezt szolgálja a Vállalkozói információs portál (VALI) megújítása is – nyilatkozta lapunknak a György László, a gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakpolitikusa hozzátette: a VALI a koronavírus-járvány kitörésekor gazdaságvédelmi szerepet látott el, jelenleg pedig a gazdaság újraindításához járul hozzá, és egy rendkívül hasznos eszköz a vállalkozók számára.

Megújult a vállalkozási információs portál
György László: Küszöbön áll a gazdaság újraindítása
Fotó: MH/Papajcsik Péter

– Megújult a Vállalkozói információs portál. Miről találnak információkat a vállalkozók?

– A VALI megmutatja a cégek mérete, földrajzi elhelyezkedése és tevékenységi köre alapján igénybe vehető, többségében államilag támogatott szolgáltatásokat, fejlesztési lehetőségeket, valamint a különböző termékek igényléséhez szükséges információkat. Az oldalon megtalálhatók kedvezményes hitel- és tőkeforrások, garanciatermékek, pályázatok, amelyek köre folyamatosan bővül, éppen ezért érdemes rendszeresen látogatni az oldalt.

– Miben tudja a honlap segíteni a vállalkozókat?

–Számos vállalkozótól hallottam korábban, hogy esetenként napokig tartó munka volt megtalálni az adott vállalkozás számára elérhető lehetőségeket, az ezekkel kapcsolatos információkat. A megújult honlapnak köszönhetően a többnapos folyamat most három kattintásra rövidült. Bízom abban, hogy ezáltal olyan vállalkozások is kedvet kapnak a fejlesztéshez, akik eddig időhiány miatt nem vágtak bele.

– A VALI elődjét mikor hozták létre és mik voltak a tapasztalataik?

–A koronavírus-járvány kitörésére reagálva tavaly tavasszal hoztuk létre a vállalkozások tájékoztatására, azaz a gazdaság és a magyar vállalkozók érdekében. A járvány alatt eddig több mint százezren informálódtak az aktuális kormányzati intézkedésekről, a ki- és beutazási szabályokról, támogatásokról, valamint a járványügyi útmutatásokról erre a weblapra kattintva. Most, hogy küszöbön áll a gazdaság újraindítása, az oldalt a vállalkozások újraindítását támogató elemekkel, személyre szabottan fejlesztettük tovább.

– A bértámogatások mellett milyen támogatásokkal tudják segíteni a vállalkozókat?

–A VALI fejlesztése során az elsődleges célunk az volt, hogy a hazai vállalkozók egy helyen találják meg a személyre szabott fejlesztési lehetőséget. Emellett a VALI összegyűjti az aktuális és kiemelt támogatási programokat, valamint az olyan, minden vállalkozás számára hasznos szolgáltatásokat, mint amilyenek a dokumentumsablonok, a képzések, vagy a megbízható szakértők.

A közeljövőben több bejelentésre is készülünk, emiatt is megéri újra és újra visszatérni az oldalra. A patrióta gazdaságstratégia célja változatlanul az, hogy munka- és tudásalapú társadalmat építsen hazánkban. Ennek megfelelően a kormány a magas hozzáadott érték előállítására képes ágazatok fejlesztését helyezi előtérbe. Az élelmiszeripar, az egészségipar, a műanyagipar, a design- és divatipar területén összesen mintegy 150 milliárd forint értékű pályázatot indítottunk a vállalkozások támogatására. De a nagy növekedési potenciállal rendelkező vállalkozásoknak ajánlott Magyar Multi Program, és a zöldgazdaság úttörőinek szánt Zöld Nemzeti Bajnokok program is ezt a célt szolgálja.

– A beoltottak száma lassan lehetővé teszi, hogy a gazdaság újrainduljon, milyen változásokra lehet számítani?

–Az elmúlt egy évben mintegy háromezermilliárd forint értékű hitelt helyeztek ki a pénzintézetek, hogy a vállalkozások a megváltozott helyzet ellenére is képesek legyenek a tervezett ütemben fejlődni. Az online munkavégzésre való átállás, a munkafolyamatok digitalizálása, a csökkentett munkaidő sokak számára új lehetőségeket hoztak.

Az újraindulás záloga azonban a lakosság átoltása, hiszen minél többen kapják meg a védőoltást, annál kevesebben betegednek és halnak meg, és annál hamarabb visszaállhat az élet a normál kerékvágásba. Az átoltottságot illetően nemzetközi összehasonlításban is jól áll az ország, és így a magyar gazdaság a kontinens minden más országánál gyorsabban tud újraindulni. Azon dolgozunk, hogy ezt a helyzetet a magyar vállalkozások az előnyükre tudják fordítani a nemzetközi versenyben. Ezért indítjuk el – minden Európai Unió tagországnál előbb – a vállalkozások megerősödését szolgáló 2021–27-es gazdaságfejlesztési programokat a GINOP Plusz keretében.

– Hogy áll most a munkaerő­piac? Vannak olyan szektorok, ahol többen dolgoznak, mint a járvány előtt?

–A gazdaságvédelmi akcióterv elsődleges célja a munkahelyek megóvása volt. Azt vállaltuk, hogy annyi új munkahelyet hozunk létre, amennyit a vírus tönkretesz. Most azt látjuk, hogy 2021. első negyedévében 82 ezer fővel kevesebben dolgoztak, mint a 2019. utolsó negyedévében, vagyis a járvány előtt. Lényeges azonban, hogy a belföldi elsődleges munkaerőpiacon a foglalkoztatás csak 13 ezer fővel mérséklődött.

A magyar munkaerőpiac kiállta a próbát, viszont kétségtelenül átrendeződik. Jelentősen nőtt a foglalkoztatás a magasabb hozzáadott értéket előállító ágazatokban: 35 ezer fővel többen dolgoznak az IT-szektorban és 26 ezer fővel többen a tudományos tevékenységek terén, mint a járvány előtt. Eközben a szállítás, raktározás, vendéglátás területén – tehát a járvány által közvetlenül érintett ágazatokban – kevesebben vállalnak munkát.

– Idén és jövőre milyen gazdasági növekedésre lehet számítani?

–Nem szeretnék számháborúba bocsátkozni. Ha mindenképp válaszolnom kell, akkor 4-6 százalékos növekedést várok, de óvatosan mondom, hogy a valóság aztán akár még ezt is felülmúlhatja. Ami a legfontosabb, hogy a munkához való viszonyunkat megőriztük, továbbra is azt valljuk, hogy ha munka van, akkor minden van.

Kapcsolódó írásaink