Gazdaság

Közös feladat felkészülni a klímaváltozásra

Európai erdők

A klímaváltozás és a hozzá történő alkalmazkodás az erdőgazdálkodás elmúlt száz évének talán legnagyobb kihívása – jelentette ki az Agrárminisztérium közleménye szerint Nagy István tárcavezető az Európai Erdők 8. miniszteri konferenciáján tegnap.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a klímaváltozás üteme már messze meghaladta az erdők biológiai alkalmazkodóképességét, ezért kiemelten fontossá vált a tudományosan megalapozott, a gyakorlati tapasztalatokat integráló, dinamikusan alkalmazkodó, aktív beavatkozásokon alapuló erdőgazdálkodás.

Az elmúlt évtizedekben egyre határozottabban fogalmazódtak meg az erdők klímavédelemével, a biológiai sokféleség megőrzésével és a rekreációs szolgáltatásokkal kapcsolatos elvárások. Nagy István elmondása szerint a helyi körülményekre kidolgozott beavatkozásokkal biztosítható az erdők és szolgáltatásaik teljes körű megőrzése és fenntartása. A tárcavezető fontosnak tartja a fenntartható erdőgazdálkodásban az erdész szakemberek mint integrátorok szerepét. Az ő feladatuk, hogy a társadalmi igényeket összhangba hozzák eredményes gyakorlati megoldásokkal.

Kapcsolódó írásaink

Megalakult a Nemzeti Állatvédelmi Tanács

ĀA magyarok felelős gondolkodását, az élővilág iránti tiszteletét tükrözi, hogy több mint negyedmillióan vettek részt a kormány által indított állatvédelmi online párbeszédben - mondta Nagy István