Gazdaság

Változatlan az alapkamat, cél az árstabilitás

Jegybanki jegyzőkönyv

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsának tagjai újra ellenszavazat nélkül döntöttek az alapkamatláb 0,60 százalékon, az egynapos és egyhetes jegybanki fedezett hitel kamatlábának 1,85 százalékon és az egynapos jegybanki betét kamatlábának mínusz 0,05 százalékon tartása mellett – derül ki a március 23-i ülés tegnap közölt rövidített jegyzőkönyvéből.

Az MNB a koronavírus-járvány harmadik hullámában is elkötelezett az árstabilitás fenntartása mellett. A felfelé mutató inflációs kockázatok erősödése esetén a központi pénzintézet készen áll a megfelelő eszközök alkalmazására. A tanács szerint a feltörekvő piacokkal szembeni kockázatkerülés további erősödése, valamint a gazdaság újraindulását követő, esetleges másodkörös inflációs hatások jelentik a legnagyobb kockázatot.

Az MNB szerint idén a GDP várhatóan 4 és 6 százalék közötti mértékben emelkedik, 2022-ben 5 és 6 százalék között. A döntéshozók egyetértettek abban, hogy a magyar gazdaság mind keresleti, mind kínálati oldalról gyors helyreállítási képességgel rendelkezik.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom