Gazdaság

Jogviszonytól függetlenül mindenkinek jár a vakcina

A törvény garantálja az ingyenes egészségügyi ellátást a nyugdíjasoknak, a kismamáknak a hajléktalanoknak, a munkanélkülieknek és a szociális ellátásra jogosultaknak is

Járuléktartozás miatt senkinek nem válik érvénytelenné a taj-száma március 10-ig, és e dátumig még mindig kezdeményezhető a tartozás rendezése, csökkentése. A koronavírus elleni vakcina mindenkinek jár, az állam ingyenesen biztosítja.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adatai szerint 2021. február 26-án még csaknem hetvennégyezer adózó tartozása haladta meg az egészségügyi szolgáltatási járulék hathavi mértékét – mondta lapunknak Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára. Hozzátette ugyanakkor, a ténylegesen érintettek száma azonban ennél jóval kevesebb, a tartozók csaknem fele ugyanis hosszabb ideje külföldön él, csak ezt eddig – annak ellenére, hogy kellett volna – nem jelentették be az egészségbiztosítási szervnek. Esetükben egyébként utólag van lehetőség a járuléktartozás törlésére – tette hozzá.

Emlékeztetett arra is, hogy az adóhivatal többször is küldött figyelmeztetést az érintetteknek, és noha február 12-e volt a határidő a tartozás (vagy legalább egy részének) rendezésére, a NAV mégis majd egy hónappal később, március 10-én adja csak át a több mint hathavi összeggel tartozók adatait a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnek (NEAK). Aki nem tudja megfizetni a tartozását, csak kérjen fizetéskönnyítést, a NAV rendkívül méltányosan jár el járulékügyekben. Március 10-ig tehát még rendezhető a tartozás, és ebben partner az adóhivatal is: minden segítséget megad az érintetteknek, akik akár telefonon is jelentkezhetnek.

A NEAK március 10-én megkapja a hathavi járuléktartozást felhalmozók adatait, azt még összeveti saját nyilvántartásával is, és csak e dátumot követően érvényteleníti az érintettek taj-számát, ami azzal jár, hogy az állami egészségügyi szolgáltatás ingyenesen már nem vehető igénybe addig, amíg az elmaradás meghaladja a hathavi összeget, azaz a 48 ezer forintot.

Izer Norbert emlékeztetett, az Országgyűlés még 2019-ben alakította át a társadalombiztosítás szabályrendszerét, a módosításokkal évtizedes problémák rendezésére is kísérletet tett a törvényhozás. Megjegyezte, az átalakult szabályrendszer nem visszamenőlegesen szankcionálja a tartozásokat. Ha viszont egy magánszemély egészségügyi szolgáltatási járulékból (ami ebben az évben havonként kereken nyolcezer forint) több mint hathavi tartozást halmoz fel, az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság szempontjából érvénytelenítik a taj-számát.

A jogszabályváltozás illetve a különböző felhívások óta több mint száznegyvenezren rendezték jogviszonyukat. Hozzáfűzte, a szabályváltoztatás más társadalmi csoportot nem érint, így a törvény továbbra is garantálja az ingyenes állami egészségügyi ellátást, többek között a nyugdíjasoknak, a diákoknak, a hajléktalanoknak, a munkanélkülieknek,
a szociális ellátásra jogosultaknak és a kismamáknak.

Izer Norbert hangsúlyozta, mindezekkel együtt a taj-szám esetleges érvénytelenítése nem játszik szerepet abban, hogy az érintett kaphat-e koronavírus elleni védőoltást, azt ugyanis az állam ettől függetlenül ingyenesen garantálja.

Szándékos provokáció a baloldalon


Ismeri a tényeket, ennek ellenére provokál közösségi oldalán Tordai Bence, a Párbeszéd Magyarországért szóvivője, képviselője a taj-számok érvényessége kapcsán. A bejegyzést megelőzőleg Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára írásos válaszában azt írta Tordainak, az érintettek számos figyelmeztetést kaptak az adóhatóságtól tartozásukról. Aki egy összegben nem tudja rendezni, fizetéskönnyítést, egyes esetekben a tartozás teljes elengedését kérheti. Azok, akik vagyoni, jövedelmi helyzetük miatt nem tudják megfizetni a havonkénti nyolcezer forintos egészségügyi hozzájárulást, az illetékes járási hivatalnál kezdeményezhetik a rászorultság megállapítását.
(MOA)

Kapcsolódó írásaink