Gazdaság

Pozitív meglepetések a GDP-adatokban

A jövő héten jelenik meg a bruttó hazai termék második becslése, nagy eltérés az első becsléshez képest nem valószínű.
 

Pozitív meglepetések a GDP-adatokban
öbb szolgáltató ágazat is jó értelemben vett meglepetést okozhatott a járvány második hulláma és a korlátozások ellenére
Fotó: mh

Kedden a hazai szolgáltatáskülkereskedelmi adatok jönnek ki elsőként, itt vélhetően a turizmus és ehhez kapcsolódóan a szállítási szolgáltatások visszaesése miatt csökkenő forgalom és romló egyenleg lesz jellemző – számolt be lapunknak a jövő héten megjelenő legfontosabb adatokról Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató Makrogazdasági Üzletágának vezetője.

Elmondta azt is, hogy szintén kedden jelenik meg a bruttó hazai termék (GDP) második becslése, itt nagy eltérés az első becsléshez képest nem valószínű, bár természetesen a bizonytalan helyzet a szokásosnál nagyobb revíziót eredményezhet.

Érdekes lesz ugyanakkor látni, hogy mely tényezők játszottak szerepet a vártnál kisebb visszaesésben, itt elsősorban az ipar és az építőipar teljesítményét kell kiemelni, de feltehetően több szolgáltató ágazat is pozitív meglepetést okozhatott a járvány második hulláma és a korlátozások ellenére – tette hozzá.

A csütörtökön napvilágot látó kiskereskedelmi adatokról elmondta, hogy az erős bázisidőszaki adat, a korlátozó intézkedések, valamint a növekvő munkanélküliség miatt stagnálásra vagy kismértékű csökkenésre számítunk. A szintén aznap megjelenő külkereskedelem decemberi adata második becslés, az adat természetesen mindkét irányba módosulhat, bár ennek a mértéke feltehetően csak minimális lesz.

Pénteken az ipari termeléssel kapcsolatos fontos számokat kapunk, a piac csökkenést vár. Kérdésünkre, miszerint ebben milyen szerepet játszik a járvány, elmondta, hogy ez talán a kevésbé izgalmas tényező, emellett inkább a chip-hiányt emelné ki, ami viszont szerencsére egyszeri hatás. A visszaesés így várakozásai szerint 3-4 százalék körül alakulhatott. Az ipar szempontjából a külső kereslet alakulása lényeges – tette hozzá a szakember.

Az Egyesült Államokból a hét második felében érkeznek fontosabb információk a munkanélküliségről és a foglalkoztatottságról. Regős Gábor felhívta a figyelmet, hogy az elmúlt hetekben az új munkanélküliek száma a szezonálisan igazított adatok alapján csökkent, azaz a munkanélküliségi adatok kedvezőbbé váltak, remélhetőleg a trend folytatódik.

Kapcsolódó írásaink