Gazdaság

Szórakoztató formában neveli pénzügyi tudatosságra a fiatalokat a Pénziránytű Alapítvány

A pénz szinte már gyerekkortól az életünk mindennapi része. Generációs különbség van a spórolásban, vagy inkább csak neveltetés és élettapasztalat kérdése? Meg lehet tanulni a pénz helyes kezelését? Többek között ezekre ad választ Hergár Eszter, a Magyar Nemzeti Bank  (MNB) társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója abban a beszélgetésben, amely a MNB Youtube-csatornáján jelent meg.

Szórakoztató formában neveli pénzügyi tudatosságra a fiatalokat a Pénziránytű Alapítvány
Hergár Eszter, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója
Fotó: Youtube

Hergár Eszter kiemelte: a Pénziránytű Alapítvánnyal az a céljuk, hogy a gyerekek már fiatal korban megismerkedjenek az alapvető pénzügyi-gazdasági alapfogalmakkal és ezeket a gyakorlati életben is tudják használni.

Elmondta, hogy felméréseik alapján a magyar lakosság pénzügyi tudatossága az uniós átlagnak megfelelő, az elméleti tudás gyakorlati életbe való átvitel terén viszont van némi lemaradás.

A járvány óta többen készítenek családi költségvetést, és a bevételekkel is felelősebben gazdálkodtak, az emberek tudatosabban számolnak a bevételekkel-kiadásokkal - mutatott rá az igazgató.

Objektum doboz

Hergár Eszter közölte: a Pénziránytű Alapítványnak köszönhetően 430 ezer diák sajátíthatja el a pénzügyi alapismereteket különböző tantárgyak keretein belül, az idei tanévtől már az általános iskola 3-4. osztályától kezdve.

Hozzátette, az összes tankönyvük elérhető online, ezeket idén 52 ezren töltötték le. A tanárokat továbbképzésekkel segítik, ezek a tanfolyamok az oktatási segédanyagokhoz, tankönyvekhez hasonlóan az MNB támogatásnak köszönhetően ingyenesek. A továbbképzéseken eddig több mint hatezer pedagógus vett részt - ismertette.

Az igazgató hozzátette: mottójuk a szórakoztatva tanítás, ehhez a tankönyvek mellett további eszközöket is használnak, mint például a Pénzügyi hős elnevezésű applikáció vagy az Értem a pénzem társasjáték. Hasonló célt szolgálnak a különböző versenyek, játékok, pályázatok, amelyek iránt évről évre nagyobb az érdeklődés.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom