Gazdaság

Smaragdzöld fákkal a klímavédelemért

Kovács Pál: Letettük a voksunkat a fenntartható és karbonmentes jövő mellett

Lendületesen fejlődik az első hazai karbonklíma-ültetvény, amely mérföldkőnek számít a klímavédelemben. Ez a nagyberényi, smaragdfákból álló bársonyzöld rengeteg lehetővé teszi a legnagyobb tömegben keletkező üvegházhatású gáz, a szén-dioxid negatív hatásainak mérséklését.

Smaragdzöld fákkal  a klímavédelemért
Hatalmas mennyiségű szén-dioxid megkötésére képes a smaragdfa
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

„Letettük a voksunkat a fenntartható és karbonmentes jövő mellett. A kormányzat érdekelt a klímavédelmi célok elérésében, sokat tesz a szén-dioxid csökkentése érdekében” – nyilatkozta lapunknak tegnapi nagyberényi látogatása alkalmával Kovács Pál, az új paksi blokkok tervezéséért és megépítéséért felelős államtitkár.

Magyarázatként hozzátette: „A mai hazai erdőállomány összesen hatmillió tonna szén-dioxid megkötését biztosítja. A fő szennyezők közül a közlekedés tizenkétmillió tonna szén-dioxid kibocsátásáért felelős, a két új paksi blokk pedig tizenhétmillió tonna szén-dioxid kibocsátását akadályozza meg. Közös a cél, a karbonklíma-ültetvény nemcsak a megelőzésben, de az ártalom csökkentésében is szerepet játszik, s tavaly óta, amikor az ültetvényt bemutattuk, már bebizonyosodott, hogy mind a tizenhét ENSZ fenntarthatósági projektnek megfelel a magyar találmány, a smaragdfa-ültetvény.”

„Idén már késztermékeket mutathatunk be, amelyek smaragdfa feldolgozásából készültek Lentiben. Ittlétünk legfontosabb oka azonban a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetségének látogatása az ültetvényen. Hatalmas eredménynek tartjuk, hogy eljöttek, és sikerült szakmai vitát folytatni velük, amelynek eredményeként elindíthatjuk a nemzeti karbonminősítési folyamatot” – nyilatkozta lapunknak Steier József agrármérnök-közgazdász, a Sunwo Zrt. alapítója, a nagyberényi karbonklíma-ültetvény megálmodója. A smaragdfákból álló ültetvényen, amely egy újdonság, s a progresszív klímavédelem építőkövének tartják, tavaly jártunk először. Akkor elmondták, az ültetvény magas szintű fotoszintézissel rendelkező növényekkel létesített, többcélú, akár agrár-erdészeti célokra is alkalmas, gyorsan növő, húsz-huszonöt éves életciklusa alatt akár többször is letermelhető fás szárú liget, amely az intenzív és nagy tömegű szén-dioxid-megkötés mellett a klímavédelmet közvetlenül és közvetve is segíti. Lehetővé teszi, hogy a szén-dioxid-gázt akár a légköri sűrűségnél nagyobb koncentrációban is trágyaként használják az ültetvényen, így a javak szokatlan bőségét állítsák elő úgy, hogy közben a globális felmelegedésben szerepet játszó, egyik legnagyobb tömegben keletkező üvegházhatású gáz, a szén-dioxid negatív hatásait mérsékeljék.

A smaragdfa szén-dioxid-elnyelésére jellemző, hogy a hazai energiaültetvények növényeinél kétszer-háromszor nagyobb növekedést produkál, kiemelt szén-dioxid-megkötéssel. Ezt a tényt a szakemberek szerint a mérhető tömeggyarapodás jól tükrözi.
A karbonklíma-ültetvény alapja egy igazán különleges fafajta, az eredetileg Japánból és Kínából származó smaragdfa, amelynek technologizálására tíz évet fordított a Sunwo Zrt. A sikert bizonyítja a hétéves ültetvény, amelynek lombkoronája elzárja a napfényt. A növény C4-es fotoszintézisével a hagyományos mérsékelt övi növényeknél nagyobb szén-dioxid befogadására képes. Ezek a fák elérik a jelentős, napi három centiméteres növekedési ütemet, s hatalmas levéltömeggel rendelkeznek, amelyen nem esik át az eső. Az őshonos növények hektáronkénti és évenkénti átlagosan 13,6 tonna szén-dioxid megkötésével szemben a smaragdfával elérhető az akár harminc–ötventonnás szén-dioxid-megkötési teljesítmény is, ami új dimenziókat nyit a klímavédelemben, sőt akár a nemzetgazdaságban is jelentős szerepet játszhat. A klímaültetvény hasznosságának további jellemzői között szerepel a por- és pollenmentes környezet mellett a levelek takarmányozási célú hasznosítása, a már több éve mézelő ültetvény közösséget megillető haszna.

Kapcsolódó írásaink